IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво е бъдещето на Land Cruiser?

Инженерите на Toyota обмислят няколко варианта на електрическо задвижване

Само преди няколко дни Toyota представи новото поколение на Land Cruiser – 250-Series, което запазва мощната привлекателност на своите предшественици, макар и с ретро привкус. Към момента това изглежда идеалната рецепта, защото първите отзиви са, че всъдеходът се харесва на феновете на марката.


Toyota Land Cruiser


Какво обаче ще стане, когато с модела в ера на все по-строги правила за вредни емисии и електрическо задвижване? Засега в Toyota нямат непосредствени планове за въвеждане на plug-in хибридни (PHEV) или напълно електрически (BEV) версии на своя SUV в ретро стил. В новия му вариант 2,4-литровия турбодвигател ще бъде съчетан с електромотор с 48 к.с., вграден в 8-степенната скоростна кутия, но това е само временно решение за Land Cruiser.

Затова и в Toyota обмислят различни варианти за емблечатичния си модел, като това са PHEV, водородно задвижване или изцяло електрическа версия, съобщава Automotive News. Включването на която и да е от алтернативните системи за задвижване в платформата TNGA-F обаче би има плюсове и минуси, смята главният инженер на проекта Land Cruiser - Кейта Морицу.

„Възможностите на версията с горивни клетки биха били идеални за шофиране и пътуване на дълги разстояния, но ограничената инфраструктура може да попречи на по-широкото й приемане. Ако някой обаче може да се справи с тази технология и да я овладее напълно, това е именно Toyota”, казва Морицу.

Изпълнителният директор на Toyota - Коджи Сато, вече очерта три стъпки за успешен преход към електромобили, които включват специално създадена платформа за превозни средства, задвижвани само на ток. Не е ясно обаче дали тя ще бъде подходяща за емблема на марката, каквато е Land Cruiser

В момента мнозина смятат Toyota за изоставаща в състезанието за електрически автомобили. Но японският производител полага огромни усилия, за да запълни разликата с конкурентите. Марката планира да пусне 10 нови електромобила до 2026 г., включително триредов пълноразмерен електрически SUV, който ще се произвежда в нейния завод в Джорджтаун (Кентъки). Освен това Toyota обяви, че е направила пробив в технологията за твърдотелни батерии, като те ще могат да осигурят пробег от над 1000 км с едно зареждане.

0 от 500
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Я ми кажи кой агресивно те кара лично тебе или който и да е българин да си купи електромобил? Защото за всеки, който влага грам мисъл, агресията започва през 2035 година .... евентуално. И то не за всички българи а само за 5% от тях които си купуват нови автомобили. За останалите 95% забраните нямат значение, защото така или иначе не си купуват нови автомобили. Смисълът на агресивно е сега и на момента! Лъжеш или си просто заблуден?
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    до 9 ( преди 8 месеца )
    Електрификацията - да. Никой не ДВГ с още скъпи чарколяци на борда. Чистите акумулаторни електромобили са съвсем друга работа. Като изключим няколко заблудени души като някои отрицателни герои в този форум, хората ги желаят. И то много. Толкова, че са готови да платят поне 30% горница за тях.
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Статията задава грешния въпрос. Правилният е, какво е бъдещето на Тойота? А отговорът - няма бъдеще.
  • #9
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Ако мислеше изобщо, щеше да си разбрал до сега, че електрификацията е изкуствено създадено нещо, което се налага по много агресивен и подмолен начин. Кажи, кое не е така! С дизелите нали беше същото или забрави.
  • #8
    6 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    А не си ли се замислил че точно за това мразите мненията ми? Защото никога не са аргументирани с вярвания като вас, а винаги говоря с факти и цифри, на които вие не можете да противоречите въпреки че не съвпадат с ВЯРВАНИЯТА ви. Дали не вярвате в fairy tales? Да съм си измислил нещо за да клеветя toyota? Сега проверих фактите и даже съм ощетил toyota. Тези 1500 км не се зареждали за 10 мин, А за по-малко! Но пък щом им ВЯРВАШ. Не само ваксина А и маска почти не съм слагал. Мисля, а не вярвам!
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Пак ще са закъснели, когато пуснат в масово производство обещаните 10 модела, хората вече или ще са на следващата технология или просто тези които могат да си позволят автомобил за 50 хиляди евро ще са на привършване
  • #6
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    С колко ваксини си се нахакал и колко бустера си си сложил ми е много интересно? Всички електропитеци сте вярващи в подобни неща и ти ежеминутно го доказваш. Хора без собствено мислене, чакащи само някой да им спусне нещо и те са готови на момента. А колкото до Тойота, то не се мъчи да се правиш на интересен и да даваш акъли при условие, че самият ти го нямаш. Само ще ти кажа, че електрификацията е изкуствено създадено нещо, което се налага по много агресивен и подмолен начин.
  • #5
    4 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    До 4. Така е. По плановете на toyota, производството на тези батерии трябваше да започне още през 2015 година, а през 2020 година щяха да продават по 1 милион водородни автомобили годишно и затова нямаше да си губят времето и ресурсите да проектират електрически автомобили, защото нямало да има пазар за тях и никой нямало да ги купува. Между другото от тази последната мантра я повтаряха До преди 2 години. Сега на оптимиста в мен му се ще да вярва на toyota, но реалиста не вярва на обещания.
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    до митолога ( преди 8 месеца )
    Едно е да планираш, друго е да можеш, трето и четвърто да го направиш!
  • #3
    3 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Е как коя! Питай чичо google за плановете за електрификация на toyota. Описал съм ти техните батерии. Мисля че и тук имаше статия по въпроса на която много се смяхме, а феновете на toyota обясняваха че в момента в който toyota пусне тези батерии, всички ще купуват само toyota и Тесла пак щяла да фалира с нейната допотопна технология.