IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайската доминация при батериите вече е смазваща

Над две трети от производството е в Китай. Ето кои са 10-те най-големи компании

Китайската доминация в производството на батерии - най-ключовия елемент от електромобилите - продължава да расте с притеснителни темпове, показват обобщени данни след първото полугодие на 2023. Общо 66.7% от цялото световно производство се паза на китайски компании, като сред десетте най-големи производителя на автомобилни батерии шест са китайски.
   
    
CATL, батерии
Над една трета от световното производство на батерии вече се ръководи оттук - от централата на CATL в китайския град Нинде
   
      
Глобалното потребление се е увеличило с 50% за първото полугодие на тази година до цели 304.3 гигаватчаса, показва анализът на корейската изследователска компания SNE Research. Производственият капацитет на Европа въпреки големите усилия и субсидиите е едва 3.7 гигаватчаса, или около 1.2% от глобалното производство. При това немалка част от него също се пада на съвместни предприятия с доминиращо китайско участие.

Убедителен лидер на този пазар е китайската CATL, чийто пазарен дял вече достига рекордните 36.8%. На второто място излиза друг китайски производител - BYD, който измества корейската LG Energy. В челната десетка, освен шестте китайски компании, попадат три от Южна Корея и една от Япония.
  
   
10-те най-големи производителя на батерии през 2023 (ГАЛЕРИЯ):


  
    

 

 

0 от 500
  • #8
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Тойота фен ( преди 8 месеца )
    До 5.Четвътия производител в света Panasonic,несериозен?Хайде малко по сериозно.Завода на Panasonic в САЩ е на Panasonic,не е на Тесла.
  • #7
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 месеца )
    Ти можеш ли да четеш MythBuster ?Доставчици на Тесла от списъка.1.Catl 36,8 %. 3.LG 14,5%. 4.Panasonic 7,5%Като изключим Панасоник,който ще работят с Тойота ,остават първия Катл и третия LG.В един пост две грешки.Доставчиците на Тесла от този списък са двама и не са първите четири,а първия и третия.
  • #6
    5 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    До 4. Това е основният въпрос, който задавам от 10 години насам! Какво прави Европа по въпроса, при положение че светът ще мине на ток? Хайде зарежи Европа които са технологично изостанали. Какво прави Япония по въпроса, след като бяха технологични лидери при производството на батерии и електроника? Обърнаха гръб на батериите и хукнаха да спринтират в обратна посока за да станат лидери при водорода. А водородът откъде като сами казват че имат недостиг на ток ако преминат към електромобили?
  • #5
    4 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    До 3. По-скоро Тесла вече не иска да работи с panasonic, а с по-сериозни компании, които са китайски и корейски. И към момента над 90% от производството на батерии на panasonic се случва в завода на Тесла за нуждите на Тесла. Останалите по-малко от 10% се произвеждат в Япония, като по-голямата част от тях също отива при Тесла за Тесла модел S и Тесла модел Х. Тоест само останалите 5% се разпределят за винтоверти, лаптопи, ford, honda и toyota.
  • #4
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    И къде е Европа в играта? Заменят една зависимост с друга. Петрол ор араби и Русия, с батерии от Китай. И ако си мислят, че китайците ще са разбрани като Русия, много се лъжат.
  • #3
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Тойота фен ( преди 8 месеца )
    Тесла липсва като производител на батерии,ползва готови китайски.Панасоник се ориентира за работа с Тойота
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Най-много бях впечатлен обаче от шестия в класацията CALB, които в момента държат само 4,3% от пазара. Към момента световното производство на батерии за полугодието е 304GWh, а плановете за увеличаване на производството само на CALB включват производство на 300GWh батерии годишно през 2025 година. Доста бързо се случват нещата!
  • #1
    6 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Тоест най-големите 4 производителя на батерии работят с Тесла.Или може да се каже и обратното. Тези с които е избрала да работи Тесла са станали най-големите. Предстоят и нови размествания, когато Тесла или някой друг овладее проблемите при производството на 4680 батерии и започнат да ги произвеждат в по-големи мащаби.