IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайската доминация при батериите вече е смазваща

Над две трети от производството е в Китай. Ето кои са 10-те най-големи компании

Китайската доминация в производството на батерии - най-ключовия елемент от електромобилите - продължава да расте с притеснителни темпове, показват обобщени данни след първото полугодие на 2023. Общо 66.7% от цялото световно производство се паза на китайски компании, като сред десетте най-големи производителя на автомобилни батерии шест са китайски.
   
    
CATL, батерии
Над една трета от световното производство на батерии вече се ръководи оттук - от централата на CATL в китайския град Нинде
   
      
Глобалното потребление се е увеличило с 50% за първото полугодие на тази година до цели 304.3 гигаватчаса, показва анализът на корейската изследователска компания SNE Research. Производственият капацитет на Европа въпреки големите усилия и субсидиите е едва 3.7 гигаватчаса, или около 1.2% от глобалното производство. При това немалка част от него също се пада на съвместни предприятия с доминиращо китайско участие.

Убедителен лидер на този пазар е китайската CATL, чийто пазарен дял вече достига рекордните 36.8%. На второто място излиза друг китайски производител - BYD, който измества корейската LG Energy. В челната десетка, освен шестте китайски компании, попадат три от Южна Корея и една от Япония.
  
   
10-те най-големи производителя на батерии през 2023 (ГАЛЕРИЯ):


  
    

 

 

0 от 500
  • #78
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Как да не е смазваща? Държат източниците на материали, имат мнгоо по-евтина работна ръка и за разлика от Запада, си нямат грета, да реве, колко мръсно било произвоството, когато всъщност не е ...
  • #77
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Един друг с фотоволт ( преди 8 месеца )
    Продължаваш да се правиш на обратното на остър.Колегата ти продава цялата работеща централа,не само частите.Какво е платил няма значение. Важното е какво е изкарал.За получени 5000 лева годишно,той е дал 6000 за кредита.Резултат 1000 лева загуба на година.При мен е малко по добре положението. Платих за 30 квт 40000 лева.За година ми плащат за произведения ток около 7000 лева,кредита ми е около 5000 лева.Печалба 2000 лева за година,под 200 лева месечно. Заслужава ли си инвестицията?
  • #76
    0 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    До другия. Ето че Ти успя за пет минути и да направиш тези сметки, ама онзи първия не си ги е направил и сега чак се усетил че не му излиза сметката и иска да продаде централата като в цената на инверторите и фотоволтатите включи и цената на проекта и лихвите които е плащал на банката. Ти ако си третия който ще му купува централата ще му ги платиш ли? Смяташ ли че ще се намери някой който да му даде 45 000 лв за нещо което струва 25? Нали и следващия трябва да си плати проекта за да ги инсталир
  • #75
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Един друг с фотоволт ( преди 8 месеца )
    До 74.Не мога да разбера на обратното на остър ли се правиш или си такъв.Целият проект струва 45000 лева.Изготвя се проект,който струва пари.Купува се оборудването,извършва се монтаж на висока конструкция в двора,присъединяване.За кредит 45000 лева по програма е напълно нормално да се плати 60000 лева за 10 години.За 15 години вноската ще падне на около 400,но лихвите ще са повече и ще връщаш общо към 72000 лева.
  • #74
    2 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Цар си пич! За 15 години ще платиш 90 хиляди лв на банката за нещо което струва 25 000 лв, а тя ти е отпуснала 45 000. Малко пресоли манджата, не мислиш ли?
  • #73
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Петър Славов ( преди 8 месеца )
    Тома Неверни,мога да снимам фактурите и да ги видиш.Нашия район не е с много слънчеви дни в годината.Днес е облачно,за зимата да не говорим,облаци мъгла.Фотоволтаиците са подходящи за страни по близо до екватора,с повече слънчеви дни.Фотоволтаика има около 10 години живот,кредита за 15.Ако не се изплати до 10 години,защо да го слагам?Няма икономически смисъл.Зелената сделка е измамата на века.
  • #72
    1 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Май ни взимаш за боядисани врабчета? Това отива под 1 000 киловатчаса на година за инсталиран киловат ПИК. Дори в Германия изкарват по повече от тебе, а при тях слънцето е значително по-малко от България. Дори фасадните в България, които са инсталирани директно на стената вертикално изкарват повече. Направи рекламация! Няма как при проектни 40 мегаватчаса да изкарваш 25. Всичко си го измисляш в момента. Пък и винаги можеш да си удължиш кредита вместо за 10 години да стане за 15
  • #71
    1 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Очевидно си лаик и няма да ми отговориш и на тези технически въпроси. Т.е. идея си нямаш за какво говориш, а ако наистина притежаваш такава централа, потвърждаваш правилото, че човек трябва да се занимава само с това от което разбира! За колко си продаваш централата от която могат да се ползват само инвертора и фотоволтаиците? Чисто нов 30 kW инвертор Huawei SUN 2000-30KTL-M3 за 4200 лв плюс 55 броя чисто нови фотоволтаици LONGI LR5-72HIH 545w по 267 лв струват общо под 20 000 лв без ДДС.
  • #70
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Петър Славов ( преди 8 месеца )
    Зимните месеци 150 лева,юли и август до към 900.Вноска към банката е 500 лева месечно. Около 5000 лева годишно от,към банката ми отиват 6000.Отлична инвестиция.
  • #69
    1 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Я да развенчаем още един мит. Каква е разликата в производителността между най-силния и най-слабия месец в годината. Залагам на три до четири пъти разлика. Познах ли?