IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето на Lada Niva – по-мощен двигател и спортна версия

АвтоВАЗ се готви да отбележи половин вековния юбилей на легендарния модел

Едно десетилетие в производството се счита за доста добър живот за повечето автомобили. Малцина достигат 20-годишната граница, но има и такива, които изкарват повече. Lada Niva, например, вече е близо до своя „златен юбилей“ - 50 години на конвейера, но преди да ги достигне, моделът ще получи някои подобрения.


Lada Niva


Първата Niva е произведена на 5 април 1977 г. Сега АвтоВАЗ -компанията, произвеждаща офроудъра, разкри плановете си за модела. Говорейки пред руското издание „Комерсант", главният изпълнителен директор на АвтоВАЗ - Максим Соколов, заяви, че „Niva определено ще навърши половин вековен юбилей през 2027 г.“

Моделът все още се продава в големи количества в Русия, като само през юни 2023 г. са продадени 3135 екземпляра. Не бива обаче да се бърка класическия модел Niva Legend с Niva Travel, който има по-модерен дизайн и който Lada продава в подобни количества.

Niva ще получи някои добре дошли подобрения, които освен промени във външния вид и оборудването, включват и нов, по-мощен двигател с по-висок въртящ момент. Като цяло обаче автомобилът ще остане верен на принципите, които изповядва от появата си през 70-те години на миналия век – здрава и проста конструкция, съчетани с отлично представяне извън пътя.

В момента Niva се предлага с 1,7-литров бензинов двигател с мощност 81 конски сили. Според информациите, новият мотор ще бъде 1,6-литров (отново бензинов), развиващ 104 конски сили. Соколов дори намекна, че ще може да има и спортна версия на офроудъра, за която е предвиден 16-клапанов мотор със 122 конски сили. Това е сериозно увеличение спрямо 75 конски сили, на които разчиташе първата Niva от 1977 г.

Подобно на голяма част от руската индустрия, производството на Niva беше разтърсено от спирания в резултат на санкциите заради войната в Украйна. АвтоВАЗ обаче залага на прости и класически решения за моделите си и някои от тях, като Niva, не са толкова зависими от веригата за доставки.


0 от 500