IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Абсурд - тази Lada Niva от 1980 се продава за 288 000 долара

Колата с пробег 220 км изглежда, сякаш току-що е излязла от завода

Lada Niva е едно от най-известните превозни средства, създавани в СССР, но дори нейният легендарен статут не е достатъчен, за да оправдае абсурдната цена от 288 000 долара, поставена на екземпляра, който виждате тук. Този конкретен модел е Lada Niva от 1980 г. с удивително нисък пробег от само 220 км.


Lada Niva


Представена през 1977 г. и произвеждана все още днес, Lada Niva продължава да разчита на основните си оръжия – здрава и проста конструкция заедно с ниска цена. През годините бяха направени редица промени по автомобила, но дори и те не могат да обяснят исканата от собственика сума.

Според обявата, публикувана на auto.ru, този офроудър в момента се намира в Толиати (Русия), близо до завода на АвтоВАЗ. Собственикът притежава оригиналната документация и касовата бележка, предоставяща доказателство за закупуването на тази Niva през 1980 г.. Това е една от първите версии на модела, като това се вижда и от хоризонтално разположени задни светлини.


Lada Niva


Забележително е, че въпреки възрастта си, екстериорът на тази Niva остава в отлично състояние - с оригиналната червена боя, хромираните брони и стоманените джанти, които все още блестят. Основите агрегати и системи, включително окачването, двигателят, диференциалът и изпускателната система, изглеждат недокоснати.

Седалките и арматурното табло в салона все още са защитени от същите найлони, които са поставени при доставката на автомобила, като те допълнително запазват "девственото" му състояние.


Lada Niva


Под предния капак се крие оригиналният 1,6-литров четирицилиндров бензинов двигател с атмосферно пълнене, произвеждащ 76 к.с. Това е малко по-малко от 1,7-литровия двигател на настоящия модел, който развива 83 к.с. над 40 години по-късно. Мощността се предава към четирите колела чрез 4-степенна механична скоростна кутия и система 4WD с три блокиращи диференциала.

Като се има предвид, че цените на по-новата Lada Niva Legend от 2023 стартират от 8664 долара, изглежда невероятно някой да плати $288 000 за тази „капсула на времето”. Но и по-невероятни неща са се случвали на пазара на стари автомобили.


Още снимка на тази капсула на времето - вижте в галерията:


0 от 500