IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Британец похарчи 29 000 долара за модификация на „Жигули"

Старият ВАЗ-2101 вече има двигател с мощност 235 к.с. и развива 240 км/ч (ВИДЕО)

Машинен инженер от Великобритания показа какво е сътворил от стар автомобил ВАЗ-2101 с десен волан, в който е вложил много пари. Той се казва Дейв Колидж и има тунинг ателие Retroford в Корби, Нортхамптъншир, като основният му бизнес е възстановяване и настройка на класически модели на Ford, но сега е решил да вложи пари, време и работа в Лада от 1981 г.

 

britanets-vlozhil-29-000-v-pravorulnyj-vaz-2101-2

 

В Youtube канала The Late Brake Show се появи видео, в което се разкрива работата на Колидж по превръщането на руската класика в така наречените „рестомод“ коли - автомобили в ретро-стил, които обаче са значително модифицирани. Работата по проекта продължила осем месеца и е струвала на ентусиаста 29 000 долара. Проектът има дългото име Lada Cosworth Duratec Street Sleeper.

Дейв Колидж купил ВАЗ-2101 за 600 долара, а тунингът включва и цялостна реставрация на каросерията, защото е имала много ръжда по купето. Колата е с намален просвет и монтирани нископрофилни гуми. Интериорът е напълно преработен с модерни кожени седалки и спортен волан.

 

britanets-vlozhil-29-000-v-pravorulnyj-vaz-2101-3

 

Автомобилът е с 4-цилиндров двигател Ford Cosworth Duratec с 235 к.с. и работен обем от 2,3 л. Максималната скорост е 240 км/ч и ускорява до 100 км/ч за 4,5 секунди. Агрегатът е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия от Mazda MX-5. Колата е оборудвана със спортен самоблокиращ диференциал и модерни спирачки, по-издръжливи полуоски. Окачването е изцяло ново с модерни Bilstein пружини и амортисьори. Въпреки много промени и разглобяването на машината почти напълно, автентичният стил на автомобила е запазен.


 

 

 

0 от 500