IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо опитни шофьори редовно пускат лист хартия в съда с антифриз?

Този метод може да замени скъпата диагностика и да разкрие сериозен проблем

Не е тайна, че диагностиката помага предварително да се идентифицират сериозни проблеми с автомобила. Много хора обаче са на мнение, че за целта е нужно сервизно оборудване, а това струва пари. Всъщност има и достатъчно бюджетни методи за проверка на някои от основните агрегати.


антифриз


Повечето шофьори, особено от по-старото поколение, са добре запознати със ситуацията, когато маслото внезапно започне да навлиза в охладителната система. Постепенно се смесва с антифриза, което създава много проблеми. А тяхното отстраняване е свързано с ремонти, които никак не са евтини.

Някои автомобили са оборудвани с така наречения маслен топлообменник. С течение на времето неговото уплътнение започва да пропуска и тогава маслото на двигателя започва постепенно да навлиза в охладителната система. От това нивото на антифриз в резервоара може дори да се повиши. Има и други причини за появата на този проблем. Например, неизправност на водната помпа или по-скоро намаляване на налягането, пробито уплътнение на всмукателния колектор, нарушение на геометрията на цилиндровия блок и т.н.


антифриз


За да бъдат разпознати повечето от тези проблеми на ранен етап и съответно да бъде избегнат сериозен и скъп ремонт, е достатъчно да се направи диагностика. Има обаче и по-евтини методи, като при един от тях е нужен само обикновен лист хартия (желателно е по-дебел). Той се нарязва на ленти и една от тях се пуска в разширителния резервоар. Желателно е антифризът да бъде студен, тъй като, ако отворите капачката веднага след пътуване, може да се изгорите.

След като листът бъде потопен в охладителната течност и добре напоен, той се изважда и се запалва със запалка. Ако пламне бавно или тлее и пуши, тогава всичко в системата е наред. Ако обаче листът веднага се запали и има силен пламък, тогава има проблем – масло (от двигателя или от трансмисията) е влязло в течността за охлаждане и трябва да се вземат незабавни мерки. А това вече може да стане само в сервиз.


0 от 500
  • #7
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Шекерлъци ( преди 1 година )
    Шах с пешката
  • #6
    33 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Най-опитните пускат запаления лист в резервоара за да преценят дали случайно не е попаднал бензин във водата дето ти продават по бензиностанциите.
  • #5
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    има диагностични уреди два вида които тестват изгорелите газове от изпускателната сисгема и от разширителния съд
  • #4
    37 rate up comment 2 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 1 година )
    Старите антифризи са на метилова основа. Новите ,отпреди двайситина години, са на глюколова основа. Ще тлее листът на върба в сряда....
  • #3
    36 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тук статиите от типа "Защо опитни шофьори..." обикновено са преведени без разбиране от "За Рульом". И нямат нищо общо с нашите условия
  • #2
    41 rate up comment 5 rate down comment
    РУК ( преди 1 година )
    Смея да твърдя, че съм опитен шофьор - вече 25 години от както имам книжка и средно 40 000км на година! Но до сега никога не съм пъхал запалена хартийка където и да било по колата!Нито колите ми са бъркали водата с маслото ( може би защото никога не съм имал БМВ) Описаната по-горе "диагностика" е за автомобили в крайно лошо и неподържано състояние!!! Като си я докарал до там, хартийката се пали да се хвърли върху вече залятата с бензин таратайка!!!!
  • #1
    48 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако човек не е със силно увредено зрение би трябвало просто да види, че в разширителния съд има масло - доста се различава по цвят от антифриза.:) Освен това и се помирисва, като се отвори капачката - образувала се е много неприятна консистенция. А останалите неща в статията са предимно за любителите на филмовите поредици с Макгайвър...