IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche ще прави 911 с ДВГ, докато е позволено

Всички други модели на марката ще бъдат електрифицирани

Автомобилният производител Porsche планира постепенно да електрифицира гамата си от автомобили, така че електрическите автомобили да представляват 80% от продажбите до 2030 година. Емблематичният 911 ще остане единственият модел с двигател с вътрешно горене. Това съобщава агенция Reuters.


Porsche 911


Агенцията отбелязва, че плановете на германския производител на премиум спортни автомобили се следят внимателно, особено от еколозите, заради инвестициите му в електронни горива и натиска му ЕС да разреши продажбата на превозни средства с ДВГ и след 2035 година.

Смята се, че Porsche, която досега не е очертавала планове да има само един модел, оборудван с двигател с вътрешно горене, е тясно свързана със синтетичните горива (eFuels) чрез инвестицията си в чилийската енергийна компания HIF Global.

Ръководителят на екипа за електронни горива на Porsche Карл Думс каза, че автомобилният производител ще електрифицира своя компактен SUV Macan, последван от спортния автомобил 718 и след това от най-продавания - Cayenne и Panamera.


Porsche Taycan

911, който представлява около 13% от продажбите на марката остава единственото изключение. „Нашата стратегия е преди всичко да преминем към електрическа мобилност и... ще произвеждаме 911 възможно най-дълго с двигател с вътрешно горене “, каза Карл Думс.

По думите му плановете на Porsche за електрически автомобили и инвестициите в е-гориво са различни. Електронното гориво се произвежда от уловен въглероден диоксид и водород, получени от възобновяеми технологии. Когато гори, той отново отделя CO2, което според привържениците на този експеримент, го прави въглеродно неутрално.

Електронното гориво на HIF Global е по-фокусирано върху авиационната индустрия и тежките превозни средства, тъй като почти всички пътнически автомобили ще бъдат електрически, с изключение на култовото 911.


0 от 500
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Мхм ( преди 9 месеца )
    Хаха поредната глопуст засега от цо2 са чолучени само малки въгловедороди с използване на каташизатори като паладии и платина при не добре изяснен процес на синтез чакай ти масово евтино синтетично гориво.
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    При Порше ползването на синтетично гориво е напълно оправдано. Когато си купиш porsche с разход 20 на 100 високооктанов бензин, надали се интересуват нито от икономия на гориво нито от цената му. Тях не ги интересува, че литър гориво струва 10 лв. Особено пък като това им е четвърти или пети автомобил и въртят с тях по малко километри. Вчера например един контрагент с който се запознах преди месец ме изненада че кара porsche тайкан, а чак сега го виждам и разбирам за него. Кара си и другите.