IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche ще прави 911 с ДВГ, докато е позволено

Всички други модели на марката ще бъдат електрифицирани

Автомобилният производител Porsche планира постепенно да електрифицира гамата си от автомобили, така че електрическите автомобили да представляват 80% от продажбите до 2030 година. Емблематичният 911 ще остане единственият модел с двигател с вътрешно горене. Това съобщава агенция Reuters.


Porsche 911


Агенцията отбелязва, че плановете на германския производител на премиум спортни автомобили се следят внимателно, особено от еколозите, заради инвестициите му в електронни горива и натиска му ЕС да разреши продажбата на превозни средства с ДВГ и след 2035 година.

Смята се, че Porsche, която досега не е очертавала планове да има само един модел, оборудван с двигател с вътрешно горене, е тясно свързана със синтетичните горива (eFuels) чрез инвестицията си в чилийската енергийна компания HIF Global.

Ръководителят на екипа за електронни горива на Porsche Карл Думс каза, че автомобилният производител ще електрифицира своя компактен SUV Macan, последван от спортния автомобил 718 и след това от най-продавания - Cayenne и Panamera.


Porsche Taycan

911, който представлява около 13% от продажбите на марката остава единственото изключение. „Нашата стратегия е преди всичко да преминем към електрическа мобилност и... ще произвеждаме 911 възможно най-дълго с двигател с вътрешно горене “, каза Карл Думс.

По думите му плановете на Porsche за електрически автомобили и инвестициите в е-гориво са различни. Електронното гориво се произвежда от уловен въглероден диоксид и водород, получени от възобновяеми технологии. Когато гори, той отново отделя CO2, което според привържениците на този експеримент, го прави въглеродно неутрално.

Електронното гориво на HIF Global е по-фокусирано върху авиационната индустрия и тежките превозни средства, тъй като почти всички пътнически автомобили ще бъдат електрически, с изключение на култовото 911.


0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Култ към електрифика ( преди 8 месеца )
    Наблюдаваме култово самоубийство на автомобилната индустрия, породена от една измама - глобално затопляне, причинено от човека...
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    аутомедия защо не пускате автокуизи - Онлайн въпросници ида се чешем по най горните части на краката да не се излатаме че сме автомобилни експерти тъкмо ще има преброяване на дивите зайци които посещават сайта
  • #10
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    порше нямат нито един модел който да е разпознаваем за не колекционер единствено по броя на вратите е разликата
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Пред Порше с ел. двигател и такова с ДВГ избора ми е и винаги ще бъде с ДВГ.Това другото е съвсем различен автомобил, на който само емблемата му е Порше!
  • #8
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    ми те руските кланове отдавна точат зъби на европата най вече на българия и румъния украйна въобще не я броят три дни до киев проблема стана че танковете спряха докато вървяха преговорите и хохлите нещо се бяха отметнали от сроразумението и сега всичко върви не по план но както се казва в любовта и на война всички средства са позволени "Так что НАТО надо собирать манатки и отправляться на рубежи 1997 года", - заявил Рябков и онази пропагандиска какво каза на унаката преди дни шарахнем болхарию
  • #7
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Класика ( преди 8 месеца )
    Най големия убиец на хора и заличител на земята са ел колите!!!!... Преди бензиновите коли се произвеждаха електрически ,но бързо се разбра че ще " скапят" земята за нула време!!!.... Сега зелената секта Трюдо Макрон Шолц Нехамер Байдън Урсула и още няколко престъпника - кукли на конци изпълняващи заръки на богати клубове ,изпълниха поръчката на бялата мафия: ковид.....,на военните : войната в Украйна.....на глобалистите: намаляване на населението чрез антихристиянство- *** репресията и хаос
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    шест цилиндъра и разход 20 айде малко мислене като пишете
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 8 месеца )
    И конкретно 911 надали е ежедневен автомобил за масовия му притежател. Винаги има изключения и те не променят основния извод на швабите. Който кара 911, ще си го кара и при по-висока цена на горивото. Да не забравяме, че и 911 няма дизел, защото той е за тези с по-плитки джобове и за служебните автомобили.
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Вероятно си прав! Пича с порша тайкан определено си прави сметката, предвид бизнеса му. Вероятно ще го бърка да кара със синтетично гориво останалите си автомобили и ще мине изцяло на ток, за разлика от гостенина и компания които желаят да карат на синтетично гориво и чакат с нетърпение това да се случи, за да карат въглеродно неутрални И да угодят на приятелката си Грета Тунберг. Много желаели и заради синтетичното гориво, цената на тока да се вдигне 2 лв за kWh, за да е гадно на електриците
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    1-ви, малко си далеч от истината. Да си купиш Порше не е толкова трудно нито ужасяващо скъпо. И за много които ги карат не са 4 или 5 + кола. И да, интерсува ги дали е 1 или 10лв литър гориво, защото са пресметливи. Разликата е, че за някои е по лесно а си го позволят от други. Не трябва да се забравя и друг факт - не всяко Порше е удобно за "всекидневна" употреба.