IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche пуска специално 911 GTS, посветено на „Льо Ман“

Серията Le Mans Centenaire Edition е ограничена до 72 бройки за Франция

Докато чакаме дебюта на обновената гама 992, френското подразделение на Porsche разкри специално издание на актуалното 911 в чест на стогодишнината от „24 часа на Льо Ман”. Моделът е базиран на версията 911 Carrera GTS, като ще излезе в ограничен тираж от 72 бройки, предназначени изцяло за пазара във Франция.


Porsche 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition


Porsche 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition се отличава с уникални детайли, вдъхновени от двама победители в „Льо Ман” – класическото 356 SL, който печели победа в класа си през 1951 г., и екзотичното 911 GT1 - генерален победител в състезанието от 1998 г. с двама френски пилоти зад волана.

Специалното издание е създадено от Грант Ларсон, който е директор на специалните проекти в отдела Porsche Style. Той е създател и на оригиналния Boxster. Най-новият му проект стартира още през 2020 г., като екипът създава 25 уникални компонента за автомобила.


Porsche 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition


Цветът на каросерията - Le Mans Silver, е разработен с помощта на Род Емори, който е собственик на 356 SL. Номерът 46 на вратите и кожената интериорна облицовка Graphite Blue, съчетана с вкус с велурени вложки на седалките, също са вдъхновени от състезателния автомобил от 1951 г. От друга страна, вентилираните странични панели, боядисаните в цвят Aurum алуминиеви джанти и червените предпазни колани са препратки към по-новото 911 GT1.

Ръчно фрезованата емблема на капака на двигателя и 3D отпечатаното лого до В-колоната, изобразяваща оформлението на пистата в Льо Ман, ще гарантират, че това не е типично 911. В салона също има надписи „24 часа на Льо Ман“ и „911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition“, които показват, че автомобилът е част от специална серия.


Porsche 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition


Няма механични промени, което означава, че 3,0-литровият туин-турбо „боксер“ развива 480 к.с. и 570 Нм въртящ момент. Мощността се предава към задната ос чрез 7-степенна механична или 8-степенна PDK трансмисия. Моделът наследява и по-спортната настройка на шасито на Carrera GTS.

Porsche 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition вече е налично за поръчка, но само ако живеете във Франция. Цената на специалното издание е 237 819 евро, което е със 79 104 повече от стандартната Carrera GTS. Разликата е оправдана от щедрото оборудване и ограничения тираж от 72 бройки, които отдават почит към 72-годишната история на марката в „24 часа на Льо Ман“. За това време Porsche записва 19 крайни победи в състезанието и 110 в отделните класове.


Още снимки на специалното Porsche - вижте в галерията:


0 от 500