IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Коя ще е последната държава, преминала към електромобили?

Преходът в Бразилия се оказва невъзможен заради захарната индустрия

Повечето държави се готвят за преминаване към електрически превозни средства, като са си поставили конкретни цели за това. Една от най-силните икономики в света – тази в Бразилия, обаче има огромен проблем, който пречи на електрификацията, съобщава Bloomberg.


Бразилия


Преходът на Бразилия към електрически автомобили се оказва невъзможен заради захарната индустрия, която е основен стълб в икономиката на страната. Причината е там, че благодарение на нея се произвежда етанол, използван от автомобилите в страната. Те са с хибридно задвижване, макари и по-различно от това в други страни, тъй като работят на етанол и на бензин.

Именно такива коли са огромна част от предлаганите на пазара, като статистиката за това е показателна. През юни продажбите им представляват 84,5% от общите в Бразилия, докато тези на изцяло електрически превозни средства за едва 0,5%. Според прогнозите до 2030 г. техният дял ще достигне 5%, докато за света се очаква цифра от 37%.

В продължение на две десетилетия именно задвижваните с етанол автомобили позволяваха на Бразилия да постигне много по-ниски нива на вредни емисии в сравнение с редица други държави. Сега обаче това се оказва проблем по пътя към електрификация, като някои анализатори прогнозират, че Бразилия ще бъде последната държава на света, която ще премине към електрически преводни средства, тъй като отказът от „хибридни автомобили“ ще намали необходимостта от производство на захар, а това ще бъде огромен удар за икономиката на страната.


0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    "Отказът от хибридни автомобили ще намали необходимостта от производство на захар, а това ще бъде огромен удар за икономиката на страната." Защо като дали ще е захар или ток който там се прави от ВЕЦове, перки и биомаса пак е местно производство а в случая с биомасата даже не знам дали пак не е от захар..?
  • #2
    14 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    И като не преминат, голям праз. Аз съм сигурен, че в Афганистан ще преминат към електрически след Бразилия и то без да въдят тръстика.
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Макари и. Какви макари бе.