IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi Q8 e-tron: Успех от втори опит

Новият електрически флагман на германците много прилича на стария - освен в най-важните неща (ВИДЕО)

Напоследък все по-отчетливо почвам да се съмнявам, че концепцията за имената на моделите в Audi се прави от някой бивш офицер от тайните служби. Това е най-голямата кампания за дезинформация в автомобилния свят.
   
   
 
   
      
Някога нещата при Audi бяха прости: имаше 4, 6 и 8. Но после се появиха по-компактни модели, SUV, електромобили - и в Инголщад взеха да сменят философията си за имената на всеки няколко години. Отначало комбинацията Q и четно число беше за крос купетата. После електрическата гама бе обособена като e-tron. След това обаче се появи eлектрическото Q4. Дори и числата върху задния капак загубиха всякаква връзка с реалността и с работния обем на двигателя. Означението "30" днес далеч не означава трилитров мотор. А нашето тестово 55 quattro изобщо няма работен обем - просто защото няма двигател с вътрешно горене.
   
   
Audi Q8 e-tron тест драйв
   
       
Ето ви го и последния пирон в ковчега на здравия разум. Това нещо се казва Audi Q8 e-tron. Но то няма нищо общо с Audi Q8. И даже, честно казано, не бихме го нарекли точно нов модел. Всъщност това, което виждате, е много сериозен феслифт - но все пак фейслифт - на Audi e-tron, първия електрически модел на компанията.

Обикновено "фейслифт" означава да се промени леко опаковката, за да може поостарялата стока да продължи да се продава. Тук е точно обратното. Промените във външния вид са съвсем умерени: нова решетка, леко модифицирани светлини, нови джанти. Тези в интериора - също, в което има логика, защото и досега e-tron не търпеше никакви критики в това отношение.
   
    
Audi Q8 e-tron тест драйв
    
      
Вместо да си играят с опаковката, в Audi са променили онова, в което e-tron най-отчетливо отстъпваше на някои конкуренти - задвижването. Променена е химията на клетките в батериите, както и софтуерът, управляващ енергийните потоци. Самата батерия е пораснала. В базовата версия, e-tron 50 куатро, тя е с капацитет 95 киловатчаса, от които използваеми са 89. В по-високите нива вече има 114 киловатчаса, от които можете да използвате 106.
   
     
Audi Q8 e-tron тест драйв
   
      
Ние тестваме междинното ниво - Q8 e-tron 55 quattro. То има 106 квтч използваем капацитет на батерията, 408 конски сили максимална мощност (ако активирате boost режима), и все така два електромотора - по един на всяка ос.
      
 

Audi Q8 e-tron 55 quattro

408 к. с. максимална мощност

664 Нм максимален въртящ момент

5.6 секунди 0-100 км/ч

200 км/ч максимална скорост

Над него е SQ8, което вече има три електромотора, над 500 коня, но и отчетливо по-малък обхват с едно зарежане.

Огромната батерия за жалост означава, че тази кола тежи колкото подрастващ индийски слон. Но на пътя това почти не се усеща. Воланът е станал малко по-бърз и прецизен. Адаптичното пневматично окачване върши чудеса, за да компенсира инерцията в завоите, и почти няма да усетите накланяне. В същото време двата електромотора правят тази грамада удивително пъргава. Ускорението от 0 до 100 км/ч не е чак като при Тesla Model X, но въпреки това е впечатляващо: 5.6 секунди.
    
      
Audi Q8 e-tron тест драйв
  
   
Но най-симпатичното нещо в тази кола е колко обикновена се усеща. Повечето електромобили всячески се опитват да изпъкнат, да покажат, че са именно електромобили, че са различни.

Тук няма такова нещо. Като усещане зад волана, като управление, като пътно поведение този е-tron е много, много близо до обикновените Q7 или Q8. Има само една много съществена разлика, и тя се отнася до шумоизолацията.
   
   
Audi Q8 e-tron тест драйв
   
     
Естествено, всички електрически коли са тихи, защото го няма шума на двигателя с вътрешно горене. Но отсъствието на този шум обикновено вади на показ други шумове, които нормално не чуваме: аеродинамични, от гумите, от поскърцване на седалките и какво ли не още. Тук няма нищо такова. Всъщност това е единствената кола - под ценовия сегмент на Rolls-Royce, естествено - в която не се налага изобщо да усилваме музиката, когато караме бързо.
    
    
Audi Q8 e-tron тест драйв
   
      
Другото, което се е променило забележимо, е обхватът. В WLTP тестовете новото Q8 отчита максимален пробег с едно зареждане до 582 километра. Както и при почти всички други електромобили, това е твърде оптимистично, освен ако не карате само в градски условия. При нормални пътувания можете да разчитате по-скоро на нещо като 450 километра. Което е напълно достатъчно, за да пътувате спокойно и на по-дълги разстояния - с цената на една кратка пауза за дозареждане.
   
   
Audi Q8 e-tron тест драйв
   
      
Кратка, защото тази кола може да се зарежда на 170 киловата. На фона на някои конкуренти, които обещават 200 и дори 250, това не е много. Освен в истинския живот. В него всеки собственик на електромобил знае, че скоростта на зареждане зависи от състоянието на батерията. Максималната е постижима рядко и за кратки интервали.
   
   
Audi Q8 e-tron тест драйв
   
      
Вместо това инженерите на Audi са предпочели по-ниска скорост, която обаче да е постижима през почти целия цикъл на зареждане. Те се кълнат, че попълването от 10 до 80 процента тук отнема само 29 минути. За 11 минути ние успяхме да добавим 24 киловатчаса, достатъчно за над 100 километра пробег. София - Варна с цената на 11-минутна пауза за кафе е вече съвсем сравнимо с възможностите на един бензинов автомобил. Разбира се, това зависи и от ожесточението, с което натискате газта. При скорости над 130 км/ч разходът на енергия значително надхвърля обещаваните около 20 киловатчаса за 100 километра.
  
    
Audi Q8 e-tron тест драйв
   
       
Много компании, които правят електромобили, избиват на отчетлив минимализъм в интериора. Един екран, който да управлява всички функции и да показва основните показатели, един волан, няколко поставки за чаши, и толкова. Тук говорим не само за Теsla, но дори за Volkswagen, компанията-майка на Audi. В Audi обаче не искат да имат нищо общо с минимализма.
   
  
Audi Q8 e-tron тест драйв
  
    
Салонът на e-tron е също толкова луксозен и добре направен, като при обикновеното Q8. В него доминират трите големи екрана с висока резолюция. Първият е за приборите пред шофьора - прословутият "виртуален кокпит" на Audi. Освен него има 10-инчов екран за мултимедията и 8.6-инчов - за управление на климатика и други основни функции. Като цяло това е много приятна за окото и лесна за ползване система, с така наречения "хаптичен" отговор - което с прости думи означава, че щом натиснете някоя точка на екрана, той вибрира и създава отчетливото усещане, че сте натиснали истински физически бутон.
  
  
Audi Q8 e-tron тест драйв
   
     
Признавам, че отначало бях малко скептичен към този скоростен лост - той изглежда точно като нещата, които автомобилните компании създават, за да се направят на интересни. Но след няколко дни ползване мога да кажа, че е много удобен и много бърз.

Седалките са отлични и имат подгряване, а също и, при съответното доплащане, масажна функция с по 10 пневматични възглавнички. Можете да декорирате допълнително този интериор с орехово дърво или въглероден композит. По нищо не личи, че все повече от материалите в него са рециклирани - все по-важен маркетингов аргумент в Западна Европа, макар че в България вероятно още не е в Топ 10 на съображенията на типичния купувач на Audi.
    
   
Audi Q8 e-tron тест драйв
  
  
Другото приятно качество на този интериор е в неговото количество: при 293 сантиметра междуосие вътрешното пространство е в изобилие. Също като Тesla, и тук има място за багаж под предния капак - 62 литра, колкото да побере всичките ви кабели. Задният багажник побира впечатляващите 569 литра, освен ако не решите сами да си го намалите.

Както и досега, e-tron се предлага и като обикновен SUV модел, но и като Sportback, при който германците с удоволствие ще отрежат малко от багажника ви в замяна на около 5000 лева по-висока цена.
   
    
Audi Q8 e-tron тест драйв
   
   
Каква точно е тази цена ли? Базовото Q8 e-tron 50, с 340 коня максимална мощност, започва от около 153,000 лева с ДДС. Sportback версията е 158,000. Нашето 55 quattro Sportback струва към 188,000 лева. А за най-мощното SQ8 ще ви поискат около 204 хилядарки. Няма да повярвате, но това е всъщност с около две хиляди лева по-евтино от аналогичното бензиново Audi SQ8. Ето ви го най-после дългоочакваното равенство в цените на електрически и конвенционални модели. Макар и може би не точно по начина, по който го очаквахме.
   
   
Още снимки на Audi Q8 e-tron вижте в ГАЛЕРИЯТА:


  
    

0 от 500
  • #28
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ленко ( преди 7 месеца )
    За храбрите шивачи от трудова Германия ще има и...трети опит! Дано мундира пасне!Никога повече немското!
  • #27
    0 rate up comment 1 rate down comment
    26 ( преди 8 месеца )
    милиони години еволюция, за да родят индивид, на когото не му е скъпо да плати 60,000 евро за сглобена надве-натри кочинка, но му се свиди да си плаща по пет лева ток за зареждане...
  • #26
    1 rate up comment 1 rate down comment
    nikolay.dimitrov1977 ( преди 9 месеца )
    Не успех от втори опит.Само Тесла става за нещо.Но макар и Тесла,електричката е само за градско ползване.Имам Тесла и ако не е тази марка,на друга марка безплатно зареждане няма.
  • #25
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 21 ( преди 9 месеца )
    Предлагам, ако се движиш със 150 кмч, да не четеш форуми. Но такъв интелект като тебе сигурно вече се е сетил и сам какво е изтърсил :) когато дигиталната деменция и естествената семплост се срещнат...
  • #24
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    тук е инкубатор за меринджеи на корпоративно ниво
  • #23
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Нагледно ( преди 9 месеца )
    Ето на мен колко време ми отнема - минута и половина https://youtu.be/qvyrOTxRChk Ти ако имаш време за губене си е твое!
  • #22
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Пробвай за колко време ще напишеш 500 знака? Ако имаш свободно време може да си го хабиш както си искаш, но аз нямам желание да си губя времето да кълва по клавиатурата и да си зарежа работата, вместо да издиктувам същото на google докато си я върша. Сега ще ми кажеш че вълкът има дебел врат защото си върши работата сам, но това е изключително контрапродуктивно и предпочитам да ползвам всяка възможна помощ, да си увелича ефективността и да върша по няколко неща едновременно, без да си пречат едн
  • #21
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 20 ( преди 9 месеца )
    А ти какво предлагаш? Да се движа с 150 км в час и да кълва по клавиатурата? Или пък да си върша някаква друга работа и да я зарежа за да пиша тук, вместо да поглеждам само когато трябва да сложа някоя запетайка или точка? Ами не, благодаря! Предпочитам да работя с гласа си, а не с ръцете всеки път когато е възможно и да върша по няколко неща едновременно. А за да ползваш google се иска доста мислене, защото мога да ти дам няколко линка които доказват, че Земята е плоска или поредното перпето мо
  • #20
    3 rate up comment 2 rate down comment
    до 11 ( преди 9 месеца )
    Щом си делегирал на Google да пише вместо теб, защо направо не му делегираш и да мисли вместо теб? Предвиждам рязко увеличение на IQ-то
  • #19
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 18 ( преди 9 месеца )
    А от буталния колко се превръща щото не е почти 100% а бая по ниско