IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Наистина ли в Европа вече конфискуват коли с руски номера?

В Москва предупреждават сънародниците си да не пътуват с личните си коли - но на базата на какво?

Автомобили с руски номера масово се конфискуват в Европейския съюз като част от санкциите срещу Русия, твърдят московските медии. Всички публикации по темата поясняват, че най-масово е това явление в Германия, където митничарите сваляли руските шофьори и семействата им на пътя и директно откарвали автомобилите. Уважаваното "За Рульом" дори открито препоръча да не се пътува с личен автомобил до Европа, защото е "опасно". Истина ли е обаче тази информация?
   
    
конфискувана кола


Проверка на Automedia.bg показа, че информацията всъщност се среща само в руски и украински медии - в едните поднесена с негодувание, в другите - възторжено. Има я и в няколко англо- и германоезични издания, но с руски собственици, като например Pravda.de или Anti-Spiegel. В нея е цитирана несъществуваща статия на Deutsche Welle и изявление на говорителя на германските митници, каквото той не е правил.

В Германия действително има осем конфискувани автомобила с руски регистрационни номера в последните два месеца, но те са за обичайни нарушения на митническите разпоредби и други точки от законодателството. Германия е основен пазар за руските прекупвачи на автомобили и случаи на конфискувани контрабандни автомобили не бяха рядкост и преди войната. През май и юни 2019 например германските митници са конфискували 17 автомобила с руска регистрация.
   
    
конфискувана кола


Междувременно влязоха в сила нов пакет санкции на ЕС, които забраняват да се изнасят за Русия каквито и да било европейски автомобили с обем на двигателя над 1.9 литра. От няколко големи автомобилни дилърства в Москва обаче коментираха пред Gazeta.ru, че това не променя съществено бизнеса им. Вносът на луксозни европейски автомобили все още остава напълно възможен от трети страни, примерно от Китай.


0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Медведев ( преди 9 месеца )
    По 15 дена отпуска да дават на руските граничари,за всеки застлелян руснак опитал са да мине границата на вЕликата рУс !!
  • #10
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Значи по съм склонен да вярвам,когато синът ми счупи играчка пред мен и каже, че не е той отколкото на руска медия
  • #9
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Бе доста руски коли виждам по нашето черноморие, никой нищо не им е конфискувал, все пак сме страна от ЕС и подкрепяме санкциите срещу Русия и ако имаше такава директива, щяхме да конфискуваме колите им, но няма такова нещо. Поредната антизападна руска пропаганда. Да вменява на руския народ, че лошия запад ги мрази и ще иска да им открадне всичко, а истината е че Русия е агресор, който иска да открадне територии от Украйна. Жалко, че руския народ е толкова заспал.
  • #8
    17 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Москва има нужда хората там да не ходят никъде, за да може като се наложи да ги пратят да умрат в някой окоп, биейки се с въображаеми фашисти.
  • #7
    18 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Идеално се връзва - Всички умни бисери на Тинтири са поради факта че е руска пoдлoга
  • #6
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Пропов ( преди 9 месеца )
    Статията е важна, защото навсякъде ореваха медиите че това се случва. А то не се случва. Не и в Германия. Аз лично потвърждавам че коли с руски номера БЕЗ причина НЕ се конфискуват. Но нека да уточним нещо. На всички, вкл. на властите е пределно ясно, че руснак в луксозна кола е много вероятно да е криминален. А в Германия за такива неща не прощават.
  • #5
    4 rate up comment 15 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 9 месеца )
    До 1, а то в какво се състои проверката - рагледали са някакви медии. Проверка е ако като медия изпратя запитване до германското министерство от където да потвърдят или отхвърлят... Твърде вероятно да са питали "Изкуствения интелект" (който е далеч от интелект), анализирал някакъв медиен поток - толкоз! Журналистиката отдавна не е това, което е и ще става много по-зле!
  • #4
    9 rate up comment 26 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 9 месеца )
    Европа за съжаление силно се фашизира, а отдавна е и идиотизирана! Може да се очакват всякакви изстъпления. Може да заповядате с минусите, но това не прави положението по-благоприятно!
  • #3
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    ми защото на пет другти места я прочетох като истинска, умчо
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    За кликбейт