IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Внимание: руските коли вече нямат Зелена карта

Все повече руснаци си правят фалшиви номера за пътуване в Европейския съюз

И българското Черноморие, и гръцките курорти са достатъчно привлекателни за руски туристи, и вероятността да срещнете автомобили с руска регистрация на път към тях не е никак малка. От 1 юни тази година обаче това е свързано с повишен риск: регистрираните в Русия автомобили вече не са част от международното споразумение "Зелена карта", и съответно тяхната руска застраховка "Гражданска отговорност" не е валидна на територията на ЕС.
  
     
руски номера, зелена карта
    
      
Това развитие е пореден ефект от руското нахлуване в Украйна през 2022, след което европейските застрахователни органи решиха да изключат Русия от обхвата на споразумението "Зелена карта". Действието на спогодбата за руските застрахователи изтече на 31 май.
   
     
руски номера, Путин
"Не сме гласували за Путин. Не пипайте колата" е изписал на задното стъкло този руски шофьор, за да защити автомобила си от вандализъм
       
      
Разбира се, това не означава автоматично, че всеки автомобил с руска регистрация по българските или гръцките пътища е без застраховка. Влизащите на територията на ЕС автомобили, ако не разполагат с валидна Зелена карта, са длъжни да сключат отделна застраховка още на границата. Но в първите месеци след изтичането на споразумението е възможно да има немалко автомобили, които промяната е заварила на път.
    
    
руски номера, фалшиви номера
Руски автомобил с "маскировъчен" номер по улиците на Лондон
       
        
Междувременно руските власти обявиха, че в замяна на загубения достъп до Зелената карта ще въведат "Синя карта", която ще важи за коли с руски номера на територията на т. нар. "приятелски държави" - на първо време в Беларус, а по-нататък - в Турция, Азербайджан, Молдова и Сърбия.
   
    
руски номера, фалшиви номера
Фалшиви номера в британски стил, от сайта на една от изработващите ги компании в Москва
      
         
Междувременно пресата в Москва съобщава за все по-засилващ се интерес на руски шофьори към изработката на фалшиви регистрационни номера за пътуване в Европа. Понеже руските номера на много места предизвикват неприязън и създават усложнения на собствениците си, няколко компании в Москва предлагат изработката на аналогични номера, но без руския флаг и надписа RU. Те носят същите букви и числа, вписани и в регистрационния талон, така че може да минат и за легитимни пред чуждестранни пътни полицаи. Шрифтовете им са точно копие на някои европейски, така че и електронните системи за контрол би трябвало да ги приемат. В самата Русия обаче са напълно незаконни и носят глоба от 5 хиляди рубли (около 55 евро), както и отнемане на шофьорски права за един до три месеца.
    
    
руски номера, Украйна, Путин
Автомобил с руски номера, украсен с антивоенни надписи в украинския курорт Бердянск. Снимка Pro.Berdiansk,biz
   
     
Обикновено купувачите на фалшиви номера ги сменят след прекосяване на границата. Все пак производителите им предупреждават, че схемата вече е позната в балтийските държави и е навлякла глоби на някои от клиентите им. Препоръката им е "модифицираните" номера да се поставят само при продължителен престой на автомобила, за да го опазят от вандализъм. Цената на такъв номер в британски или беларуски стил е около 20-30 евро.
   
    


   
    

 

0 от 500
  • #15
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Бб ( преди 9 месеца )
    Абе гледайте един ден и на нас да не ни се случи същото.
  • #14
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    До 9 Пропов,войната я запалиха СрАЩ и западните им булонки от 2014г.,а 2022г. руснаците довършват това което са пропуснали преди 78г.,и ще го довършат искаш или не.А,руснаците които ходят из гейРопата са отт тези бегълците и те да си плащат кат искат,другите не искати да чуят за нас и Гейропат.
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    До 3,прочети отговора към този под теб.
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    До 2 виждат се само укропски коли,руските номера са толкова редки колкото и дубайските.
  • #11
    8 rate up comment 0 rate down comment
    До 10 ( преди 10 месеца )
    Това да не е Русия където думата война е забранена в изречение с Украйна
  • #10
    6 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Следващата простотия ще бъде: думата Русия е забранена.
  • #9
    17 rate up comment 12 rate down comment
    Пропов ( преди 10 месеца )
    Руснаците, който шарят из Европа имат пари. Така че да си плащат допълнителни застраховки и това е. Това не е дискриминация ами си важи за всеки не европейски автомобил. Па и кво правят в тоя гнил капитализъм? Що не си седят в тяхната Страна огромная? А за войната - няма прошка! Запалиха целия свят с нея. Да ги съжаляваме ли сега? Те трябва да си озаптят побеснелите политици. Преврат ли пуч ли клане ли ще организират - ама трябва да направят нещо.
  • #8
    15 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    не виждал руснак който да се прави на мутра аз руснак който да не се прави на мутра не съм виждал
  • #7
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    как за какво да прави кекс за да отработи щетите по колата
  • #6
    13 rate up comment 5 rate down comment
    до долния 5 ( преди 10 месеца )
    и тук ли плъзнахте, ходи си вземи 5 рубли другаде, баси и троляците..