IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да определите оптималната скорост за вашия автомобил на магистрала

Най-доброто представяне на скоростно трасе се постига с елементарно наблюдение

Не всеки шофьор се замисля каква скорост трябва да се счита за „правилна“ за определен автомобил при движение по магистрала. Повечето действан на принципа „10-15 км над позволеното – така хем ще се движат по-бързо, хеч ще избягнат наказание“. Така при позволена скорост от 130 км/ч, те се движат с малко над 140 км/ч и смятат, че всичко е наред.


скоростомер


Оказва се обаче, че движението с подобно темпо не е удобно за шофьора на всеки модел автомобил. Опитът на редица шофьори е доказателство, че всъщност оптималната скорост за превозното средство може да бъде определена, без дори то да е потеглило, тоест докато седи на едно място.

Разбира се, далеч по-лесно да се направи това беше във времената, когато скоростомерите на колите бяха чисто механични. Сега на почти всички съвременни автомобили те са електронни, но принципът си остава същият. Устройството пред шофьора ще покаже оптималната скорост на магистрала, когато стрелката му е разположена вертикално - „на 12 часа“. Всъщност, по-правилно е да се говори за диапазон на оптимални скорости - когато стрелката е някъде между позициите „11 часа“ и „1 часа“

На скоростомерите на голяма част от автомобилите, които се движат у нас, това съответства на интервал от 90-110 км/ч. При някои марки и модели тя може да е леко изместена и да е в диапазона 80-100 км/ч или 100-120 км/ч. Това се отнася за автомобили с физически стрелки на скоростомери. Всичко е малко по-интересно, ако има цифрово устройство пред водача, тъй като то показва текущата скорост на монитора само с числа без намек за „11 часа“, „12 часа“ и други подобни.


магистрала


В този случай водачът трябва да влезе в настройките за изгледа на таблото и да избере там опцията, която визуализира показанията на скоростта под формата на електронна симулация на циферблата на класически скоростомер. Ако се използва същия алгоритъм като при механичния му аналог, отново се получава оптималният диапазон на скоростта на движение.

Практиката показва, че както окачването, така и кормилното управление работят най-добре в кола с висока скорост. И двигателят не показва повишен апетит - както се случва при движение с обороти, клонящи към максималните..


0 от 500
  • #44
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Гост ( преди 10 месеца )
    До 32.Как стават тия работи,без да подаваш газ без, да променяш оборотите, двигателя започва да гори 0,1 литра повече,дънна рибо плоска?
  • #43
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Аз ( преди 10 месеца )
    До 36Точно това исках да кажа , че 150 за тази кола е максимална , а не оптимална скорост !Оптималната е около 110 км /ч !!!
  • #42
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Ал ( преди 10 месеца )
    КВАДРАТНИ ГЛУПОСТИ!!!!!!!
  • #41
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Шофера ( преди 10 месеца )
    Покаже ли стрелката 12 часа през деня, това е оптималния момент за обяд, а покаже ли стрелката 12 часа през ноща, това е оптималния момент за лягане.
  • #40
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Гаврош съм отново ( преди 10 месеца )
    На истинският шофьор не му трябва оборотомер за да знае кога да сменя предавките или часовник за да знае колко бързо да кара!Само да дам един съвет от мен, скорост по-малка от 110 е опасна за магистрала, на 90 са ограничени камиони, а на 100 автобуси. Не е редно нито един от тях да се налага да ви изпреварва...А колкото до тия 110 те са оптималния минимум, не защото са най-икономични(примерно 90 е още по икономично) а защото има най-малко вероятност за птпЗа тия дето ще ме пунтират, съм ин ...
  • #39
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Гаврош ( преди 10 месеца )
    Много компетентни тука ейПреди време са проектирали скоростомера, така че точно в 12-сет да е ограничението на магистрала, респективно примерно за Англия това ще са 60 мили или 112км/ч...Ама айде със здраве!
  • #38
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Статията е копирана, тук позволената скорост е 140. Освен това при много малки двигатели, оптималният разход е "10-11" часа
  • #37
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 34 ( преди 10 месеца )
    Вероятно по-висок разход ще има четирицилиндровия двигател при високи скорости, но все пак трябва да уточниш Какво имаш предвид под високи скорости. Според мен при 140 км в час ще са на кантар и ще харчат приблизително еднакво, но това са само спекулации, за да видя дали съм познал. Близо ли съм до истината?
  • #36
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До 35 ( преди 10 месеца )
    Как пък я сметна тази оптимална скорост за този автомобил? Преди около месец ползвах един такъв и при 150 километра в час по магистралата имах чувство, че излита. Карах го с 130 140 км по километраж, които съответстваха на реални 115 125 км в час по навигация, които ми се струваха горе-долу оптимални за този автомобил. Беше с пет предавки. Ако твоят е с шест скоростна кутия или автоматик може и да е различно.
  • #35
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Аз ( преди 10 месеца )
    Значи оптималната скорост на Корола Версо дизел 136 коня е 150 км/ч !Говорите и съветвате хората за нещата които , ама въобще не разбирате !!! В кола сте се качвали само на пасажерските места !!!