IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-сбърканото кръгово на света – малко хора го разбират и масово го избягват

Кръстовището във Великобритания може да вкара всеки шофьор в беля (ВИДЕО)

Във Великобритания има кръгово кръстовище, което трябва да улесни трафика, но всъщност е толкова сложно, че малко хора го разбират и твърде често почти няма коли, защото много от шофьорите масово го избягват.

 

Кръгово кръстовище-1

 

„Магическото кръгово кръстовище“ се намира в Суиндън и съществува от 1972 г. Шофьорите не го приемат добре отдавна и още през 2005 г. е класирано като едно от най-лошите кръгови кръстовища във Великобритания.

Само две години по-късно новинарският канал BBC също го обяви за едно от „10-те най-страшни кръстовища във Великобритания“. Някои шофьори дори го наричат „Кръговото на ада“. Видеоклип в YouTube Wired обяснява как работи това сложно пътно съоръжение.

 

Кръгово кръстовище-2

 

Огромното кръстовище включва две големи и пет по-малки. Голямата външна лента се движи по посока на часовниковата стрелка, както е обичайно във Великобритания. Вътрешното кръгово движение, от друга страна, се движи обратно на часовниковата стрелка. Сякаш това не е достатъчно сложно и между тях има пет други малки кръгови кръстовища, които шофьорите могат да използват, за да преминат между вътрешния и външния пръстен.

Предимството на тази концепция е, че в зависимост от пътната обстановка водачите могат да използват различни маршрути, за да стигнат до един и същи изход. Или карат по външната лента като в обикновено кръгово движение до съответния изход, или хващат едно от малките кръгови кръстовища, преминават във вътрешния кръг и карат до изхода.



Въпреки, че е твърде сложно това кръстовище, концепцията изглежда работи. Защото според градските власти този подход намалява броя на тежките произшествия с до 30 процента, а през последните пет години има само една смъртоносна катастрофа на това място.

 

 

0 от 500
  • #9
    4 rate up comment 13 rate down comment
    Тишо ( преди 10 месеца )
    Елементарно е кръговото за шофьори като мен всеки ден го минавах това кръгово докато живях в Лондон. Трябва всички кръгово движения в България да станат такива за да се намали броя на ПТП. В това кръгче от съдето и да влезеш все си без предимство. И ще намалиш дори ако се налага ще спреш. А при светофарната уретба дори на червено да минеш няма няма голям проблем.
  • #8
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Lotar ( преди 10 месеца )
    Намалявало тежките произшествия , еми то е ясно защо , защото хората го избягват т.е. намаляват тези които го използват. Логично е.
  • #7
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Като си нямат Тесла с автопилот да ги преведе през кръстовището.
  • #6
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    кошмар :) В БГ на стадандартно кръгово повечето шофьори не знаят кой е с предимство, представям си ако навлязат в такова...
  • #5
    18 rate up comment 14 rate down comment
    До 2 ( преди 10 месеца )
    Доста се посмях. Който не е ходил в Англия той не знае какви недоразумения има там. Когато аз ходих там през вече далечната 2008г. ми беше много странно как в уж толкова богата и развита държава има такива технологични недоразумения. Като цяло много се изненадах от ниското качеството на строителството. Къщите им са като кашони. Всичко е пълно бутафория. То и в САЩ е нещо подобно. Масовото строителство е много зле. Паянтови конструкции, шперплат, и гипсокартон и струват по 300 000 долара Ужас.
  • #4
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 10 месеца )
    когато за пръв път ми изникна това кръстовище преди доста време отделих бая цъклене да разбера кое къде и как... на картинка накрая почваш да мислиш, че го разбираш, но откровено ще ме е шубе да вляза в него, защото се изисква напълно противоестествено да обърнеш посоката и със сигурност ще се панираш дали минаваш правилно. От друга страна - доказателство, че пътната инфраструктура е тази, която пази, а не едни шапки в храстите чакащи 50тачка...
  • #3
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    политически коректно е заоблени а не обратното на остри
  • #2
    29 rate up comment 11 rate down comment
    sameman ( преди 10 месеца )
    Да не забравяме, че говорим за хора, които все още не са открили смесителя за топла и студена вода и пикаят в гърнета вечер
  • #1
    19 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Ингилизка му работа. Ако нещо трябва да се направи сложно, те ще измислят начин да го направят още по-сложно. И всичко това го правят въпреки, че хората там са много обратно на остри. Ама наистина много. Който е живял там го знае отлично. Тъмните субекти от бившите колонии обаче ще ги оправят хубаво.