IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рядка суперкола бе върната на собствениците след 25 г. съдебна битка

В началото на 90-те години Vector W8 е конкурент на Ferrari 328 GTS и Lamborghini Countach (ВИДЕО)

Уникален американски суперавтомобил Vector W8 беше върнат на законния си собственик след 25 години. Тази кола има интересно минало, съпътствано със съдебни спорове, информира Carbuzz. Историята е разказана във видео от CuratedTV.

 

Vector W8

 

Vector W8 е един от онези суперавтомобили, за които по-младите хора никога не са чували, но бутиковият модел е един от харесваните от автомобилните ентусиасти през 80-те и началото на 90-те години на миналия век.

Произвежда от 1989 до 1993 г., като са сглобени 17 клиентски автомобила, а два са прототипи. Суперавтомобилът се отличава с футуристичен дизайн със скрити фарове. Вратите се отварят като на някои автомобили Lamborghini.

 

Vector W8-2

 

Автомобилът е оборудван с мощен 6,0-литров турбо двигател V8 с мощност 634 к.с. и 854 Нм въртящ момент. Ускорението до 100 км/ч отнема 4,3 секунди, а максималната скорост е 350 км/ч.

Въпреки, че може да не е получил същото признание като конкурентите си Ferrari 328 GTS и Lamborghini Countach, екстремният стил на W8 и мощността с двойния турбокомпресор го правят забележителен.

 

Vector W8-3

 

Този Vector W8 с шаси №17 е собственост на основателя на Vector Aeromotive Corporation - Джералд Вайгерт. В началото на 90-те Megatech купува компанията и Вайгерт отказва да подаде оставка. Различни активи са конфискувани, включително собствената му суперкола.

Megatech, която също притежаваше Lamborghini, след като сделка с Chrysler, отнася конфискуваното W8 в централата на Lamborghini USA в Джаксънвил. Колата се озовава сред автопарка на Lamborghini и в един момент тръгва на пътешествие към Европа, където в крайна сметка е представена като Lamborghini USA. След това преминава в ръцете на частен колекционер.

 


През цялото време Вайгерт съди Megatech, за да си върне автомобила, като твърди, че тази кола не е актив на Vector Aeromotive Corporation. През 2021 г. обаче Вайгерт почива преди въпросът да бъде разрешен, оставяйки съдбата на W8 несигурна в продължение на 25 години.

След известно време обаче собственикът на колата великодушно се съгласява със семейство Вайгерт и в резултат на това Vector W8 е признат за собственост на основателя на Vector Aeromotive Corporation.

 

 

0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    базата е countach ( преди 10 месеца )
    Много великодушно, изчакали са го да почине Джералд първо обаче... много великодушно... Иначе колата е много интересна, гледам съм преди на Дъг Демуро ревюто