IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Alpine представи най-скъпата си кола - 140 000 евро

Серийната модификация на A 110 R отбелязва участието в „24 часа на Льо Ман“ (ВИДЕО)

Компанията Alpine представи нова, ограничена серия спортен автомобил A 110 R, с която отбелязва 100-годишнината от „24-те часа на Льо Ман“. Купето, наречено A110 R Le Mans, ще се различава от базовия модел само по тематични акценти в дизайна, като ще бъдат произведени 100 бройки.

 

alpine-a110-r-le-mans

 

Цената от 140 000 евро прави автомобила най-скъпата серийна модификация на този модел, като поръчките са отворени от днес. Базиран е на стандартния A110 R, който струва поне 105 хиляди.

Alpine A110 R Le Mans е свръхлека версия на спортния автомобил с настройки на пистовото шаси и подобрена аеродинамика, докато задвижването остава същото - 1,8-литров 4-цилиндров двигател с турбокомпресор, който развива 300 к.с., съчетан със седемстепенен робот.

 

alpine-a110-r-le-mans (1)

 

Масовото използване на въглеродни влакна намалява теглото до 1081 кг - с 34 кг по-малко от другите варианти. С тези промени колата ускорява до 100 км/ч за 3,9 секунди, а максималната скорост е 284 км/ч.

Специалната версия запазва предния капак на модела от въглеродни влакна, покрива, капака на двигателя, задния калник и колелата. Автомобилът получава това, което Alpine нарича Road & Track клинове, които правят колата по-твърда с 5%, за повече стабилност. Има и промени в настройката на окачването в сравнение със стандартния модел.

 

alpine-a110-r-le-mans (12)

 

Основната тема на дизайна е черно, бяло и синьо. Сините акценти са предназначени да препращат към традиционните цветове на Льо Ман - това са акцентите върху карбоновите джанти, спирачните апарати, тънката надлъжна ивица по цялата каросерия и емблемите на Льо Ман. „Крило на акула“ е добавено отзад, намек към състезателния A480. Седалките са бродирани с тематичен дизайни, а лазерно гравиран контур на пистата в Льо Ман е нанесен върху сенника на специалното издание.

Марката Alpine се състезава в „24-те часа на Льо Ман“ с прекъсвания от 1963 г. и компанията се подготвя да представи новия LMDh хиперавтомобил на тазгодишното събитие. Изданието Alpine A110 R Le Mans сега дебютира като почит към миналото и бъдещото участие на марката догодина с прототип в световноизвестното състезание за издръжливост.



Купувачите на версията A110 R Le Mans получават няколко допълнителни предимства. Това е достъп до съоръженията на Alpine Elf Endurance Team през 2024 г., като ще могат да карат обиколка на Льо Ман сутринта преди началото на състезанието.

Това издание следва A110 R на Фернандо Алонсо, бившия пилот на производителя от „Формула 1“, пуснат миналата година на цена 105 000 евро и ограничен до 32 копия, колкото са победите на двукратния световен шампион.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

0 от 500
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Хъммз ( преди 8 месеца )
    Едно време 90те БМВ и williams правеха добри колаборации във формула 1. За рено какво да кажа, имаше Клио 150 коня и това е за това рено.. Какво го намесват изобщо тук?
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до увредения долу ( преди 9 месеца )
    Цитат: "142 милиона евро. За толкова преди няколко седмици се продаде изключително редкия модел Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe, с което беше поставен нов рекорд за стойността на автомобил. Германският производител потвърди продажбата едва сега или две седмици след таен търг на RM Sotheby's в музея на Mercedes-Benz в Щутгарт на 5 май. Купувачът е частен колекционер." - обаче увредения за това е увреден ментално - "купиха си го самите мерседес"!? Но така е при системно ползване на рено ..
  • #10
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 9 месеца )
    На кой се продаде обаче купиха си го самите мерседес пълни клоуни.Външен човек никога не бил купил тоя баклюк
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    до по-долния и до до ( преди 9 месеца )
    Немските "каруци" в лицето на Mercedes-Benz 300SLR Uhlenhaut Coupe се продаде за 142млн $, т.е. колкото струва рено като цяло (без ежемесечните държавни помощи) и колкото няколко стотин клеясали уйлямси, дето нямат почти нищо общо с рено! За разлика от бангията - предмет на тази статия.
  • #8
    2 rate up comment 3 rate down comment
    до долния ( преди 9 месеца )
    а немските като не са кич какво са каруци на колела
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Кич на макс, същото като Пижо и Рино.
  • #6
    3 rate up comment 3 rate down comment
    до долния ( преди 9 месеца )
    Сигурен ли си я виж цената на едно Клио Уилямс колко е
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    до долния ( преди 9 месеца )
    само дето рено никога го няма в тия ниши на поскъпващите коли!
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 9 месеца )
    Сега такива малки серии ви са скъпи. След няколко години като не можете изобщо да си купите кола с ДВГ, такива коли ще почнат да излизат на търгове и цените им ще скачат. Дефицитът ражда спекула и това вдига цените.
  • #3
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Ха ха ха! ( преди 9 месеца )
    140к евро за таралясник от рено който се провали на лосовия тест с 72км/ч! Некой мнооо увреден трябва да се бръкне, ама то увредените са на дачия по липса на паре.