fallback

Ще останат ли „гумаджиите“ без работа в близко бъдеще?

Технология с роботи вече се прилага, а смяната на гуми е съкратена наполовина

Могат ли технологиите да заменят човека при смяната на гуми в близко бъдеще? Едва ли, но сякаш е поставено началото на този процес, защото задвижвани от изкуствен интелект (AI) роботизирани машини вече се използват в САЩ, информира Carscoops.

 

 

Базираната в Мичиган компания RoboTire създаде робот, поддържан от изкуствен интелект, който сменя четирите колела на автомобила за 23 минути, което се смята за най-малко два пъти по-бързо от работата на човек при нормални условия.

RoboTire използва две рамена с шест оси, по една за всяка страна на автомобила. „Ръцете“ са от същия вид, който производителите на автомобили монтират на поточните линии с възможност за повдигане на тежки предмети. Системата се захранва от AI, който използва камери, за да сканира колелото на автомобила, определя позицията на болтовете и извършва съответните операции.

 

 

В момента все още е необходим човешки надзор и намеса в целия процес, но според Fox News Digital основната цел на системата RoboTire е да премине към напълно автономна работа без „гумаджии“.

В четири сервиза в САЩ тази технология вече работи, като те са свързани и цялата информация се събира, като така AI „непрекъснато се учи“. Компанията изглежда омаловажава риска от въздействие върху работните места, като предполага, че системата ще направи работата по-безопасна за техниците, допълва изданието.

 

 

Но в същото време собственикът на сервиз за гуми в Пенсилвания - Рич Шейнлайн отбеляза, че техният робот RoboTire е помогнал да се справят с продължаващия недостиг на работна ръка.

Колко струва такава смяна на гуми не се съобщава. Според RoboTire обаче повечето оператори на технологията ще изплатят инвестицията в рамките на една година като се вземат предвид повишената производителност и намалените разходи за труд.

 

 

fallback
  • #1
    popa ot razgrad ( преди 1 година )
    гумаджиите могат да спят спокойно поне още 10 години...
fallback
Последни