IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще останат ли „гумаджиите“ без работа в близко бъдеще?

Технология с роботи вече се прилага, а смяната на гуми е съкратена наполовина

Могат ли технологиите да заменят човека при смяната на гуми в близко бъдеще? Едва ли, но сякаш е поставено началото на този процес, защото задвижвани от изкуствен интелект (AI) роботизирани машини вече се използват в САЩ, информира Carscoops.

 

Робот сменя гуми-5

 

Базираната в Мичиган компания RoboTire създаде робот, поддържан от изкуствен интелект, който сменя четирите колела на автомобила за 23 минути, което се смята за най-малко два пъти по-бързо от работата на човек при нормални условия.

RoboTire използва две рамена с шест оси, по една за всяка страна на автомобила. „Ръцете“ са от същия вид, който производителите на автомобили монтират на поточните линии с възможност за повдигане на тежки предмети. Системата се захранва от AI, който използва камери, за да сканира колелото на автомобила, определя позицията на болтовете и извършва съответните операции.

 

Робот сменя гуми-3

 

В момента все още е необходим човешки надзор и намеса в целия процес, но според Fox News Digital основната цел на системата RoboTire е да премине към напълно автономна работа без „гумаджии“.

В четири сервиза в САЩ тази технология вече работи, като те са свързани и цялата информация се събира, като така AI „непрекъснато се учи“. Компанията изглежда омаловажава риска от въздействие върху работните места, като предполага, че системата ще направи работата по-безопасна за техниците, допълва изданието.

 

Робот сменя гуми-1

 

Но в същото време собственикът на сервиз за гуми в Пенсилвания - Рич Шейнлайн отбеляза, че техният робот RoboTire е помогнал да се справят с продължаващия недостиг на работна ръка.

Колко струва такава смяна на гуми не се съобщава. Според RoboTire обаче повечето оператори на технологията ще изплатят инвестицията в рамките на една година като се вземат предвид повишената производителност и намалените разходи за труд.

 

 

0 от 500
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Имали опция докато сменя гумите, да прави диагностиката въз основа на мъгливите ми обяснетия как колата прихлопва от тук и скърца от там
  • #20
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ivanpenev ( преди 6 месеца )
    23 минути е аз ги сменям за 25
  • #19
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Хаха ( преди 10 месеца )
    Тая машина ще струва повече от смяната на гуми от човек за 20 години хаха
  • #18
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Бате Венци ( преди 10 месеца )
    Радвай те се за изкуствения интелект. Скоро всички хора ще станат излишни за една шепа сатанисти. Няма да им трябват е.
  • #17
    9 rate up comment 1 rate down comment
    До #6 ( преди 10 месеца )
    Ясно, програмистите ще бъдат заместени от интелекта! А кой ще напише първоначално кода и алгоритмите на интелекта? Шлосера? Или мед сестрата?
  • #16
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Някой ( преди 10 месеца )
    Той робота само завива джантата на колата.Може ли робота да смени гумата на джантата? Ако има спукана гума,може ли да я залепи?
  • #15
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Минува42 ( преди 10 месеца )
    И моя гумаджия ми ги сменя за 20 минути (с двама чирака). За какво му е робот с AI?
  • #14
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Гай Баню ( преди 10 месеца )
    Виждал си Америка само по филми!
  • #13
    21 rate up comment 4 rate down comment
    заповядайте ( преди 10 месеца )
    Сложете си по-готини джанти и спрете пред някоя панелка в произволен квартал. За под 1 минута са ви свалени всичките гуми, заедно с джантите, а колата е внимателно поставена на трупчета. Докато погледнете долу и асимилирате липсата им, джантите вече ще пътуват препродадени и всичко е пито и платено. 10 минути макс. А ако е по-накипрена колата, направо я взимат цялата.
  • #12
    3 rate up comment 1 rate down comment
    фактите ( преди 10 месеца )
    Радой Ралин е изключително интелигентен човек и след като той го е казал - значи е така