IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Америка обложиха електромобилите с по-висок данък от ДВГ

Подновяване на регистрацията струва 200 долара на година, а нова - 400 долара

Губернаторът на Тексас Грег Абът подписа нов данъчен закон, според който собствениците на електрически превозни средства ще плащат 400 долара за регистрация на нов EV и 200 долара годишно за подновяване на пререгистрацията на старото. Законопроект 505 на Сената на Тексас беше приет в края на март, а сега Абът го прави официален.


Tesla


Влизайки в сила на 1 септември, новият данък върху електрическите превозни средства е предназначен за държавния фонд за магистрали, както и 20-центовият данък за галон бензин/дизел, плащан от собствениците на коли с бензинов ДВГ и хибриди. Част от приходите от този данък се пренасочват и към училищата.

В Тексас, където Tesla има голяма фабрика, в която се произвежда Model Y, са регистрирани около 200 000 електрически превозни средства, като техният брой расте всяка година. Само през тази година. в щата са регистрирани 30 000 коли на ток, съобщава The Dallas Morning News.

Смята се, че данъчното облагане на електромобилите ще донесе най-малко 38 милиона долара допълнително в държавния фонд за магистрали, но това е почти нищо в сравнение с 3,8 милиарда долара приходи от данъците върху бензина и дизела. Новият данък не се прилага за електрически мотоциклети, мотопеди и автомобили.

„Това е изключително важно, за да сме сигурни, че хората плащат справедлив дял и че имаме адекватно финансиране за опазването и поддръжката на нашите магистрали в бъдеще“, коментира представителят на Камарата на представителите Тери Каналес, демократ от Единбург.

Не е ясно обаче дали собствениците на електромобили ще приемат новия данък за справедлив. А причината е, че средният собственик на автомобил с бензинов двигател в Тексас плаща 130 долара данък годишно. Затова и някои законодатели се опитаха да предложат по-ниски такси за електрически превозни средства – по 100 долара на година, но това не беше прието.

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Измислено е вече. Казва се тол такса и е най-справедливата такса за поддържане на пътищата. На всичко отгоре с всичките тези камери, с парите на всеки автомобил могат да се насочват точно за отсечките по които се е движил. Между еди кои си две камери има еди колко си километра разстояние и автомобил с регистрационен номер еди кой си, трябва да плати толкова километра по толкова то на тегло толкова пари. Така по леките превозни средства ще плащат по-малко за една и съща отсечка
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    До 5 ( преди 11 месеца )
    Какво се правиш на умен прочетох, че има данък който пресметнато е 6 цента на литър което е нищо дори в сравнение с България и не пълни бюджета като основен доход все едно да сложат 1 цент данък на квтч за зареждане
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До 1 ( преди 11 месеца )
    Точно в Тексас така или иначе не се пълни от нефтофилите
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    В САЩ е странно това повишение, защото там няма акциз върху горивата, който да избиват. Виж в Европа в един момент като се нароят електрички всичкия акциз ще трябва да бъде или превърнат в данък, или да се сложи върху тока.
  • #1
    10 rate up comment 6 rate down comment
    РУК ( преди 11 месеца )
    Който очаква друго няма връзка с действителността,а най-вероятно и с главния си мозък! Как точно си го представяте този свят в който държавите се отказват от трилиони приходи от акцизи и данъци от автомобили, производителите на автомобили и бартерии от трилионите си печалби, само и само *** Балкански да му е йофтинку да си ходи на село за буркани лютеница?!45 години бяхте в експерименталния комунизъм и социализъм и още не сте разбрали, че блага от горе няма да потекат само защото ви се иска