IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендарен Nissan счупи рекорд по цена

Skyline GT-R от „Бързи и яростни“ бе продаден за 1,37 милиона долара

Емблематичен автомобил от култовата филмова сага „Бързи и яростни“ бе продаден за рекордна цена на аукциона Bonhams в Брюксел. За синия Nissan Skyline GT-R, шофиран от Пол Уокър в четвъртия епизод на „Бързи и яростни“, бяха платени 1,37 милиона долара, което прави спортния автомобил най-скъпият Skyline GT-R в историята. Похарчилият огромната сума купувач на японска спортна кола остана анонимен.

 

Nissan-Skyline-GT-R-2

 

Предишният рекорд за Skyline GT-R се държеше от Nismo 400R, който беше продаден за 1,1 милиона долара в началото на 2023 г.

Колата има сложна история. Първоначално се внася в САЩ без двигател поради особеностите на местното законодателство. След това под капака е монтиран 2,6-литров RB26 агрегат с мощност 276 к.с., добре познат на феновете на Skyline GT-R.

 

Nissan-Skyline-GT-R-3

 

Но трикът е разгадан и веднага след заснемането на филма колата е конфискувана, след като не може да бъде легализирана зад Океана. Известно време популярният автомобил престоява на специален паркинг на американската гранична охрана, но след дълга съдебна битка властите позволяват колата да бъде изнесена.

След това е продадена в Нидерландия, въпреки че никога не е била узаконявана в Европейския съюз, а последните регистрационни действия са от 2007 г.

 

Nissan-Skyline-GT-R-4

 

Синьото купе е преработено според желанията на Пол Уокър. Автомобилът се различава от оригиналния Skyline GT-R с дизайн, подобрена охладителна система, титаниев ролкейдж, модернизирани спирачки и окачване, седалки тип кофа, спортен волан Momo и медийна система Sony.

Автомобилът се различава от серийния Nissan Skyline GT-R също така със специални 19-инчови джанти Volk Racing, бели стъкла на задните фарове за мъгла, както и нов бордови компютър.

 

Nissan-Skyline-GT-R-1

 

Благодарение на техническите подобрения, мощността на двигателя е увеличена до 550 к.с., което е почти два пъти повече от оригиналното купе.

 

 

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Японски разбирач ( преди 11 месеца )
    този скайлайн не е онзи скайлайн от 1вата част, Този е от 4та част - не е толкова ценен
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Интересна кола и история около нея. Явно узаконяването и не е проблем за собственика броил голямата сума, защото сигурно не му трябват номера, а му трябва в личната колекция и е инвестирал в нещо, което ще става по-скъпо с времето.
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Някой пак се е изгубил в превода. Какви кофи, какви 5 лв. На тези седалки им викат легени, а не кофи. Много сте зле комедианти. Много!
  • #1
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Муцка ( преди 11 месеца )
    Седалки тип кофа :)