IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota представи и спортен Crown

Автомобилът се класифицира като SUV, въпреки че е по-нисък от конкурентите

Японската компания Toyota представи Crown Sport – това е вторият модел от новата ера за Crown, която започна миналото лято с обявяването на семейство от четири автомобила. Първият беше с четири врати - Toyota Crown Crossover, сега е разсекретен втория, който ще се продава в Япония от есента, но след това ще се превърне в глобален модел.

 

Toyota Crown Sport-5

 

Toyota Crown Sport не е кросоувър в обичайния смисъл, а кола в пресечната точка на жанровете - повдигнат хечбек с пет врати, въпреки че конструкторите го наричат SUV. И двата нови Crown са изградени върху модулна платформа GA-K с напречно разположен двигател и основно задвижване на предните колела, но моделът с пет врати има 80 мм по-късо междуосие (2770 мм) от Crown Crossover, но следата е с 20 мм по-широка.

Toyota Crown Sport е близък по размер до моделите Genesis GV70 или Infiniti QX55 - дължина - 4710 мм, ширина 1880 мм и височина 1560 мм, но е по-нисък по височина от сравнимите си конкуренти с 6-7 см.

Въпреки, че Crown Sport и Crown Crossover са в един и същи стил на дизайна, отпред са направени по различен начин що се отнася до разположението на фаровете. Но интериорът на двете Crown е почти еднакъв - с два екрана на предния панел и изобилие от аналогови бутони. За Sport са измислени само по-ярки опции за тапицерия, а предните седалки имат интегрирани облегалки за глава. Задната седалка е разделена в съотношение 60:40 вместо 40:20:40 при версията с четири врати.

 

Toyota Crown Sport-1

 

Инженерите на компанията казват, че Crown Sport ще бъде „по-движим и емоционален“ от Crown Crossover. Следователно има различна настройка на окачването (McPherson отпред, многораменно отзад), а опционалните адаптивни амортисьори са насочени повече към динамично шофиране, отколкото към комфорт.

Освен това шасито за задвижване на всички колела DRS (Dynamic Rear Steering) е преконфигурирано, като задните могат да се отклоняват със същите четири градуса като при Crossover, но го правят по-бързо, така че ефектът се усеща по-силно.

 

Toyota Crown Sport-4

 

Toyota Crown Sport се предлага като като plug-in хибрид със задвижване на четирите колела E-Four. Основната конфигурация е с 2,5-литров бензинов двигател и електродвигател на предната ос, плюс независим електродвигател за задните колела. Този вариант е взет от Toyota RAV4 PHV, който достига мощност 306 к.с.

Производството на базовите хибриди ще започне в Япония през есента, докато plug-in хибридите ще стартират през зимата, когато ще излязат още две версии на Toyota Crown. По-късно тази година Crown Sedan ще ще се появи със задно задвижване, ще има хибридни и водородни версии. А през 2024 г. ще бъде представен пълноценен комби Crown Estate на платформата GA-K, за която също са обещани две хибридни версии.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

 

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Селяндур с джип ( преди 11 месеца )
    Крайно време е ЕК да въведе регулации за това какво означава SUV и CUV - минимум просвет и с-*** 4х4. Всеки може да си нарече кошника offройдър и да си сложи едни 10-20к надценка без покритие, това вече на нищо не прилича.
  • #2
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Нещо като нищо. Нисък suv с предно предаване. Подигравка с клиентите!
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    То и новото БМВ 7 е високо 155 мм., значи тогава и то е сув.