IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Toyota използва едно и също значение на името на три модела?

Седаните Corolla, Camry и Crown са част от „кралската“ тема на японската марка

Toyota разполага с емблематична гама седани, която включва Corolla, Camry и Crown. В свят, ориентиран към SUV, тези автомобили все още се продават много добре. Въпреки че и трите модела съществуват от дълго време, много хора не знаят, че имената им означават едно и също уникално нещо.


Toyota
Toyota Crown


Повечето производители на автомобили влагат значителни ресурси и време в определянето на имената за своите превозни средства. Това е така, защото името могат да има значително влияние върху това какви автомобили избират да закупят потребителите. То също така влияе върху идентичността и имиджа както на самия модел, така и на марката.

Названията Corolla, Camry и Crown имат специално значение на Toyota. Те са варианти на думата „корона“. Toyota следва тази традиция за именуване и на трите седана, като първият от тях, който се появява на пазара е Crown. Луксозният седан дебютира през 1955 г. и е предлаган като премиум-автомобил. Това е и първото превозно средство на Toyota, изнесено в САЩ , където се продава от 1958 до 1972 г. След този период от време автомобилният производител прекрати производството на Crown за американския пазар за повече от половин век - само за да се върне с изцяло нов модел през 2023 г.


Toyota
Toyota Corolla


Компактният седан Corolla излезе през 1966 г., а името му означава „малка корона“ на латински. Освен думата corolla за компактния седан е важен и пръстенът от венчелистчета, който обгражда цвете. Може да се каже, че Toyota Corolla е „малка корона от цветя“.

Средноразмерният седан Camry се появява през 1982 г. и продължава традицията на имената. Името му идва от японската дума kanmuri, която също означава „малка корона“. Въпреки че като по-голямо превозно средство, „малката корона“ за Camry е по-голяма от тази за Corolla.


Toyota
Toyota Camry


Заедно с Corolla, Camry и Crown, други модели на Toyota следват „кралска“ схема за именуване. Това включва средния седан Toyota Avalon. Авалон е митичният остров от легендите за крал Артур. Toyota прекрати производството на Avalon през 2022 г., като Crown го замени на американския пазар.

Японският производител има в гамата си и модел Scepter, което е предишното име на Camry, продаван в Япония. Скиптърът е декоративен жезъл, който се използва като аксесоар към короната.


0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    От 2 ( преди 1 година )
    Защо така бе другари? Сложи ли сте 12 минуса и никой не опроверга твърденията ми, че toyota произвежда различни автомобили под едно и също име в различните региони, за да излъжат статистиките. От законова гледна точка наистина няма измама и адвокатите са си свършили работата, но е доказателство за поредното шмекеруване на toyota.
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Японците дори нямат единно име на държавата си, а най-популярно по света е китайското произношение. Едни и викат Нипон, други Нихон, трети Ямато.
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Преди време имахте статия с коренно различни обяснения на имената на моделите на Тойота. Важното е да се бълват митове.
  • #3
    3 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Единствената корона, която Тойотка има, е короната на глуупака.
  • #2
    10 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Дрън дрън та пляс. А да бяхте обяснили защо toyota corolla се произвежда на всички континенти и изглежда по напълно различен начин до степен да нямат нищо общо? Просто защото японците се правят на много умни и по този начин им се увеличават броя на продажби на годината и toyota corolla става най-продавания автомобил на годината въпреки, че това са пет различни модела продавани по света с едно име.
  • #1
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Само за информация ( преди 1 година )
    А от 1957 до 2001 си произвежда и Toyota Corona.