IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda отговори на Tesla и свали цената на Enyaq

Версията 50 на електрическия крос вече струва само 40 000 евро

Спадът в цената на електрическите автомобили в Европа предизвика реакция от чешкия производител Skoda, който намали продажната стойност на своя електрически кросоувър Enyaq. Този модел не е никак евтин, като стандартният вариант доближава 50 000 евра. Сега обаче Skoda предлага версията Enyaq 50 само за 40 000 евро.


Skoda


Тази модификация се задвижва от един електрически мотор с мощност 148 к.с., монтиран на задната ос. Капацитетът на батерията е само 55 кВт/ч, което осигурява пробег до 340 км в съответствие с цикъла WLTP, но на практика тази цифра ще бъде по-ниска.

Версията Enyaq 50 е предназначена основно за градско шофиране, а не за дълги пътувания. Тя ускорява от 0 до 100 км/ч за цели 11,4 секунди. В същото време топ-модификацията електрически кросоувър на чехите - Enyaq vRS, разполага с 300 к.с. и може да ускори до 100 км/ч от място за 6,5 секунди.

Въпреки ограничената наличност на версията Enyaq 50 (тя ще излезе в ограничен тираж), отговорът на Skoda на намалението на цените на Tesla показва силна конкуренция между производителите на електрически превозни средства. Явно е, че търсенето на коли, задвижвани само на ток, продължава да расте, което ще доведе не само до излизането на по-ефикасни, но и на по-достъпни електромобили.


0 от 500
  • #22
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Ирония на съдбата ( преди 1 година )
    Е това ако не е ирония! От споровете преди години дали Тесла има някакви шансове за успех защото продава автомобилите си на изключително високи цени, днес спорът е skoda или tesla е по-евтина в Европа. Ако преди се смеех с глас всеки път когато някой говореше за милиони продажби на Тесла, вече започвам да се замислям дали пък няма да успеят, ако останалите продължават да държат главозамайващите си цени, а Тесла продължи да ги сваля.
  • #21
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 22 ( преди 1 година )
    Кажи актуални цени за сравнение?
  • #20
    10 rate up comment 4 rate down comment
    До 21 ( преди 1 година )
    Тесла 3 е със значително по-малко вътрешно пространство освен това не е на същата цена а няколко хиляди евро повече какво се правиш на интересен
  • #19
    19 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тея нормални ли са от Шкода? Само за сравнение ще кажа, че Тесла Модел 3 е на същата цена с пробег 491kmМакс. скорост225km/hи ускорение от 0 до 100 за6,1Sek. Наистина не виждам, как някой нормален човек би си взел осакатения шкодилак вместо Модел 3. Още повече, че шкодата я водят за градско ползване. Поне така пише в статията. Просто нямам думи как ги мислят тези неща чехите и техните ментори от Фолк с Ваген. Яко ги бие тока!
  • #18
    12 rate up comment 9 rate down comment
    До 10 ( преди 1 година )
    Не осъзнаваш ли че дори след намаленията, тесла модел 3 все още е по-евтина от skoda-та и е напълно безсмислено да си купиш skoda с по-малък пробег, отколкото по-евтина тесла с по-голям пробег, която на всичко отгоре е по-бърза и най-важното се зарежда по-бързо от skoda-та?
  • #17
    8 rate up comment 7 rate down comment
    до 11 ( преди 1 година )
    Ти ще си купиш Тесла, ама некой друг път! Налегай на тате Реното!
  • #16
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Най са "интересни" тези сравнявани цените в БГ като микро пазар за електромобили за сега макар бързо да се развива. Все пак най-продаваните електромобили са на Тесла която няма официално участие в БГ и това е показателно какви цени слагат другите при нас и продават по символични количества..
  • #15
    21 rate up comment 7 rate down comment
    Иван ( преди 1 година )
    Електричките трябва да са по евтини от тези с двг обаче те си ги надуват с по 50 бона и балъците им се кефят. Не виждам една батерия и 2 електромотора как може да струват толкова.
  • #14
    15 rate up comment 5 rate down comment
    Ккк ( преди 1 година )
    Още имат да свалят и пак ще са на печалба пежо боксер 60 бона дизел 160 електричка интересно ми е 100 000 лева кога ще ги избиеш на ток хаха.
  • #13
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    С тази батерия в началото преди 2-3 години беше за 34 000 евро и после я бяха махнали