IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda тества мотиран на решетката светофар за пешеходци

Чешкият производител разработва технологии за бъдеще с автономни коли (ВИДЕО)

Чешкият производител Skoda тества любопитна функция на своите бъдещи автономни автомобили. Това и система за предупреждение за трафик, инсталирана на предната решетка, която казва на пешеходците дали е безопасно да пресекат улицата или не.


Skoda


На пръв поглед поставянето на светофар отпред на движеща се кола би изглеждало излишно, излишно, безполезно или просто безсмислено. В края на краищата различните правила, разпоредби и закони по света са единодушни, че колите спират и пешеходците пресичат улицата и обратно, но и двете се подчиняват на един регулиращ механизъм – светофарите.

Червеното означава „Спри“, а зеленото - „Тръгни“. Това е цялата философия и тя работи безупречно от създаването си. Skoda обаче се заема с нещо, което е непознато в трафика към момента - автономните автомобили. Освен това системата, тествана от чехите, не е насочена към широката публика, а към по-изложения на опасности спектър от пешеходци - деца, възрастни хора и хора с увреждания.


Skoda


Новата технология работи с монтиран на решетка LED-панел, който показва прости и кратки символи, които са лесно разбираеми, добре видими и познати. Концепцията е сравнително ясна - самоуправляваща се кола без водач зад волана може да разпознае, когато хората искат да пресекат улицата. След това колата ще спре и LED-екранът ще покаже последователност от зелени стрелки и фигура на ходещ човек.

Skoda се обръща към използваните в момента референтни точки, като цвета на светлината (зелено, което се среща и на всички светофари, показвайки предимството) или формата на символите – стрелката също е лесно разпознаваема.


Skoda


От друга страна, ако колата изчисли, че не може да спре на безопасно разстояние, се показва предупредителен триъгълник с червена светлина, който предупреждава минувачите, че не е безопасно да пресичат улицата.

Skoda тества тази система върху модела Enyaq iV в затворена и контролирана среда, използвайки очила за проследяване на движението на очите, за да анализира времето и точките за фокусиране на участниците. Резултатите показват, че предната решетка е най-подходящата зона за инсталиране на HMI-дисплея.Колкото и иновативен да е, този механизъм за пасивна безопасност – все още във фаза на тестване, далеч не намира практически приложения в реалния живот в автомобилите поради две основни причини. Първата и най-възпрепятстваща е липсата на законодателна рамка, която да стандартизира всички различни аспекти.

Например, цивилните автомобили нямат право да имат каквото и да е цветно осветление отпред и отзад, освен хомологираните за производство. Следователно зеленото и особено червеното са забранени от сега. Други, по-малко очевидни аспекти, които все още не са уредени законово са минималният размер за такъв дисплей, яркостта и честотата на опресняване на LED-символите или тяхната форма.


Skoda


Инсталирането на LED-панела на предната решетка е второjf, по-малко очевидно препятствие. Въпреки че не би било проблем за електромобилите, това би попречило на всмукването на въздух за двигатели с вътрешно горене.

Освен украсяващите колите на марката светофари, Skoda тества още едно помощно средство за пешеходци – роботизиран роувър, наречен IPA2X (вижте второто видео). Той също е „проектиран“ да помага на деца, възрастни хора и хора с увреждания да пресичат безопасно пътя“. Височината му е 2,1 метра, като представлява мобилен интелигентен светофар.


Skoda


Устройството се позиционира в средата на пешеходна пътека, тип „зебра“ и след това свети зелено за пешеходците и червено за колите. Оборудван с LiDAR сензори, той може да сканира над паркирани коли, наблюдавайки улицата, за да реши дали е безопасно да се намеси в трафика.

Освен това светофарът може да комуникира с информационно-развлекателната система на автомобила и да предупреждава водача за промяна в трафика. След като пешеходците достигнат безопасно от другата страна на пътя, роботът се връща на бордюра.


0 от 500
 • #7
  0 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 7 месеца )
  Колега става дума за автономни коли при които няма да го има шофьора да ти маха за да минеш
 • #6
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Ламарин Тенекиджиев ( преди 7 месеца )
  "Skoda тества мотиран на решетката светофар за пешеходци"Понеже съм ***, някой да ми обясни какво значи МОТИРАН?
 • #5
  3 rate up comment 0 rate down comment
  И защо се триеме сег ( преди 7 месеца )
  Е аз и сега виждам дали намалява или не и без тия табелки
 • #4
  3 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 7 месеца )
  А ще има ли на екрана среден пръст за по-специални пешеходци - самоубийци?
 • #3
  3 rate up comment 0 rate down comment
  до анонимния под мен ( преди 7 месеца )
  ами например това, че пешеходеца ще знае шофьора решил ли е да спре или не, макар че технологиите вървят натам, че колата сама да реши какво да прави (ще дойде и този ден)
 • #2
  2 rate up comment 5 rate down comment
  анонимен ( преди 7 месеца )
  Немска безмислица ей такива глопости патентоват непрекъснато прикрити под гръмки безсмислени изрази като например хитроумни решения удф дет са вика.Симпли клевер е кое му е клевера бе смешници.
 • #1
  1 rate up comment 1 rate down comment
  Цонко ( преди 7 месеца )
  Това е идейно и футуристично. Евала.