IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилите Skoda ще получат „умна“ радиаторна решетка

Чешкият производител работи и по иновационен мобилен светофар

Инженерите на Skoda заедно с експерти по роботика започнаха работа по проекта Smart Grille. В рамките му ще бъде създадена „умна“ радиаторна решетка, която ще намали броя на инцидентите по пътищата.


Skoda


Предвижда се новата технология да се интегрира в бъдещи електрически автомобили на марката. Графични съобщения под формата на икони или анимации ще се показват на цифровата решетка, видима за тези, които са отстрани на пътя или на пътя.

Зелена стрелка или общопизвестна фигура ще показва на пешеходците, че водачът ги вижда и те могат да пресекат пътното платно. Червеният триъгълник пък ще означава, че не трябва да тръгват, тъй като колата няма намерение да спира.


Skoda


Експерти от Института по информатика, роботика и кибернетика на Чешкия технически университет и Техническия университет в Мюнхен работят по втория компонент на този проект. Те създават автоматизирана охрана, която прилича на мобилен светофар с височина 2.1 м. Той ще се появява на пътя и своевременно ще сигнализира на пешеходците за по-нататъшните им действия.

Освен това, чрез 5G, този светофар-робот ще може да изпраща сигнали до приближаващите автомобили, предупреждавайки ги да намалят. След като всички пешеходци пресекат пътя, роботът ще се върне на бордюра, позволявайки на автомобилите да продължат движението си.


Skoda


В момента текат тестови изпитания на тази иновация. Последният етап е планиран за 2024 година, а серията от светофари и "умни" решетки ще започне да се интегрира серийно през 2025 година. 


0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Ванката ( преди 1 година )
    на всякъде напълзяха страшно много Сашета
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Чистача ( преди 1 година )
    Фау ве ще убие шкода с простотиите си
  • #4
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Никола Панайотов ( преди 1 година )
    Много добра идея,ще помогне за безопасността на пешеходци,светофара също като се появи по средата на пешеходната пътека ще помогне на водачите да видят от далече че трябва да спрат. А не да се оглеждат по тротоарите .Супер решения на БМВ и Шкода.Явно в Евросъюза се мисли най много за хората и безопасност.
  • #3
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А някога нямше "умни" нещта, но хората бяха умни и съобразителни. Сега "умни" телефони, "умни" коли.. "умни" незнам какво си... ама потребителите, нещо на кухо дрънчат..
  • #2
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Чудят се каква по-голяма простотия да измислят вече, за да ви вземат още пари. Нищо чудно някой лобист от Брюксел да я въведе, като задължителна тая тАпня и колите да станат още по-скъпи. Няма да се учудя, ако го направят.
  • #1
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Глупости без край. ( преди 1 година )
    Тъпотия до шия!