IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota отива на съд заради гръмнали стъклени покриви на RAV4

Гаранцията на производителя не покрива люковете на кросоувъра

Трима души са завели колективен съдебен иск срещу Toyota, след като стъклените покриви на техните RAV4, моделна година 2021, са гръмнали без видима причина. И в трите случая автомобилният производител е отказал да покрие разходите по гаранция, съобщава Carscoops.


Toyota RAV4


Инцидентите са се случили в Калифорния. В първия случай собственикът на колата Джефри Такили твърди, че шибидах на неговата Toyota RAV4 Prime XSE от 2021 г. е избухнал, докато той се е движил по магистрала през ноември 2022 г. Мъжът се обърнал към дилъра на марката, откъдето го уведомили, че гаранцията не покрива този детайл. Такили е платил 1240 долара, а застрахователят е покрил само 760 долара.

На сой ред Арасели Гомес твърди, че само месец след покупката на чисто нов RAV4 през септември 2020 г. шибидах се е пръснал, докато се е движила по магистрала. И при нея дилърът на Toyota е казал, че в случая гаранцията на важи. Жената е платила 500 долара самоучастие за смяна на детайла, но през октомври 2022 г. стъкленият покрив отново е избухнал. И Гомез е платила втори път за част от ремонта.


Toyota RAV4


В исковата молба се посочва, че Toyota не е организирала сервизни акции заради проблема, като не е ясно на какво се дължи той. Предполага се, че стъклените покриви на RAV4 избухват или заради некачествени материали, или заради производствен дефект, като и в двата случая вината е на производителя.

Ищците твърдят, че са загубили пари и че техните RAV4 са загубили стойност в резултат на счупените люкове. Те също така са категорични, че „стотици купувачи или наематели на този модел са засегнати от проблема“, както и че подаденият колективен иск обхваща всички физически или юридически лица в САЩ, които са настоящи или бивши собственици на Toyota RAV4 от 2021 г.


0 от 500
  • #17
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 1 година )
    Абе ***, как не ти омръзна все малоумщини да ръсиш по цял ден, коя от коя по-безумна?
  • #16
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До 14 ( преди 1 година )
    Точно така е. Стъклото си е стъкло и се чупи. Особено пък при движение, когато е напълно възможно да бъде ударено от малки камъчета. Точно затова е абсолютно задължително предното стъкло да е от трипластово стъкло - две стъкла с ламинат по средата, който да задържи счупените парченца да не попаднат върху шофьора и пътниците. И не тесла не го е измислила, много използва за панорамните си покриви дори в базовите модели. А при toyota за премиум пакет получаваш обикновено стъкло, като страничните.
  • #15
    2 rate up comment 6 rate down comment
    До 13 ( преди 1 година )
    Тесла реално не е открила никаква технология а просто използва правилните технологии по правилните начини, а toyota въпреки, че отдавна е открита топлата вода, продължават да поливат клиентите си със студен душ. В случая с душ от стъклени парченца, въпреки че отдавна е измислена технологията за трипластово стъкло. Много преди съществуването на компанията тесла. Дори жигулитата и москвичите я ползваха. Обаче от toyota са такива скръндзи, че на модел от 2021 ползват обикновено закалено стъкло.
  • #14
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Стъклен покрив може да се спука или пръсне по разни причини - камъче, резонанс, фабрично напрежение в стъклото. Няма марка, която да е защитена напълно от това. Тук става въпрос, че джапонците не са отстранили причина номер 1: мекото купе, което си е злонамерено действие, защото са напълно наясно, че ще има проблеми.
  • #13
    4 rate up comment 2 rate down comment
    до 12 ( преди 1 година )
    Абе, Тесла са измислили колелото и топлата вода, така че ти нищо не знаеш и не разбираш.
  • #12
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 10: Е то "свръх здрава-та не усухваща се стоманена клетка" оставаше пък да е толкова "свръх здрава не усухваща се стоманена клетка" че да взривява ламинирани стъклени покриви, ха-ха-ха-ха!
  • #11
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Владо ( преди 1 година )
    Няма марка без дефекти.Дори и Toyota.Конкретно тези панорамни покриви (за мен налълно безсмислена екстра) се пукат при множество марки.Бил съм свидетел да се случва при Peugeot 308 и LR Discovery 3.Shit happens...
  • #10
    7 rate up comment 0 rate down comment
    До 9 ( преди 1 година )
    Недей да търсиш за напукани! Няма нечупливо стъкло. Дори бронираните се чупят. Потърси за взривени стъкла на тесла. Такива които падат на парчета върху собствениците си в движение, взривявайки се без видима причина.
  • #9
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 7: Търсиш картинки в гугъл на "tesla cracked roof" и се чудиш каква ли ще е тая "свръх здрава не усухваща се стоманена клетка" дето толкова стъклени покриви е изпонапукала? Ако до 10-тина минути не се досетиш, ще ти помогна: нескопосано измислена от плиткото ти въображение.
  • #8
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 6: Питаме гугъл за "Volkswagen Class Action Sunroofs Spontaneously Shatter" и в първия резултат четем: "Подадени са най-малко 57 сигнала от собственици и наематели, които казват, че люковете на техните автомобили Volkswagen са се счупили, казва Дерас." След което става ясно че форумните тротинетки си пълни кухавелници и спираме да им обръщаме внимание.