IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

До десет години хората ще изоставят автомобилите

Проучване сочи, че 1/3 от жителите на света ще преминат на електрически скутери и велосипеди

След десет години почти една трета от жителите на света ще са готови да заменят автомобилите си с по-екологични средства за микромобилност - електрически скутери, електрически велосипеди и електрически тротинетки. Други 46% пък ще преминат на градски транспорт. Това показват резултатите от проучване, публикувано от Центъра за бъдеща мобилност на агенцията McKinsey .


мобилност


Анализаторите на агенцията проучват регионалните тенденции по света, за да формулират цялостните промени, които биха могли да трансформират сектора до 2035 година. Днес в света се използват 1.3 милиарда автомобила и много от тях са частна собственост. В САЩ 868 коли се падат на 1000 души, В Норвегия тази цифра е 635, а в Мексико има 391. Въпреки че Китай е с показател от само 219 коли на 1000 души, това означава 300 милиона коли по пътищата.

Проучването на McKinsey показва, че личните автомобили остават най-често срещаният вид транспорт днес. Но това ще се промени, при това в краткосрочен план. В момента обаче хората използват следния вид транспорт:

Градски транспорт - 23%;

Лични автомобили - 45%;

Микромобилност (скутери, велосипеди, включително електрически и други малки превозни средства) - 16%;

Такси - 2%;

Ходене - 14%;

Таксита-роботи и други нови подобни видове транспорт - 1%.

Популярността на личните превозни средства насърчава предприемачите да строят гаражи и паркинги, а държавните агенции да прехвърлят оскъдна и ценна градска земя за паркинги, които биха могли да се използват за паркове и други обществени пространства.

Но според проучването на McKinsey, през следващите десет години може да настъпят радикални промени в екосистемата на мобилността, като една от основните ще бъде намаляването на дела на личните автомобили. В Европа ограниченията върху броя на превозните средства по пътищата започнаха на законодателно ниво, за да се облекчат задръстванията и да се намалят емисиите. От своя страна, потребителите постепенно избират по-ефективни, екологични и удобни транспортни възможности.

Центърът за бъдеща мобилност на McKinsey смята, че след десет години ще се появят по-иновативни възможности за мобилност, по-специално робошатъли - споделени автономни микробуси с 4-8 места или градски въздушни таксита.

Годишното проучване на McKinsey идентифицира четири основни тенденции: автономните автомобили, увеличаването на дела на електрическите превозни средства, разпространението на обществения транспорт и споделянето на автомобили. Ето как, според тях, ще изглежда екосистемата за мобилност след 10 години:

30% - планират използването на електрически велосипеди, електрически скутери, както и споделяне на автомобили;

46% са готови да преминат от собствения си автомобил към друг вид транспорт, основно градски;

70% - ще използват гореописаните робошатъли за 4-8 пътника.

От McKinsey смятат, че дялът на жителите в големите градове, които ще имат лични автомобили, ще намалее с около един път и половина. Новите видове транспорт, например автономните роботизирани совалки, ще увеличат дела си от 1% на 8%. Градският транспорт, електрическите скутери, електрическите велосипеди и минимобилите (малки три- или четириколесни превозни средства) ще стават все по-популярни.


0 от 500
  • #28
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "Хубаво даваш прнцеса Маргарет за пример... ама пропускаш, че след като слезе от колелото се качва на частния самолет" - Ама КАКВО значение има, бе! ТОлкова ли си смотан, че една принцеса е по-яка от тебе? Извинения, извинения, мрънкания, ... тхейййй.... За нищо не ставате!
  • #27
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 25 - Пожелавам ти, да живееш 2-3 години с хора, коит не са ходили на "даскало".
  • #26
    1 rate up comment 0 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 1 година )
    Видях Европа да гори дърва и да реже горите, както никой не ги е рязал досега, дано да не съм жив да видя магарешки каруци с нулев въглероден отпечатък.
  • #25
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Градски ( преди 1 година )
    17: Има градски транспорт и метро. Има училища в района. Нас да не са ни развозвали с коли напред-назад до даскало? Хем нищо (смислено за живота) не учат, хем нищо не знаят, хем багажниците им плондири станали от чина, в колата на масата с телефона, че ще ги и возят кат министерски синчета... Народа изтрещял!
  • #24
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    До 21: Хубаво даваш прнцеса Маргарет за пример... ама пропускаш, че след като слезе от колелото се качва на частния самолет и заминава за частния си остров - аре молим! В 90% от провинцията и то не само в БГ личния транспорт е необходимиост. Ако телетата в столицата можете без кола щото ви плащаме субсидиите за градски транспорт за някои хора личния автомобил е средство за оцеляване! Та дерзай колоездачо връткай яко педалчетата и не се бой!
  • #23
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Чудесно, света ще продължи да се дели на 80% де-би-ли а останалите 20% ще сме лесно разпознаваеми в автомобилите си :D :D :D
  • #22
    0 rate up comment 0 rate down comment
    хм ( преди 1 година )
    тия проценти за нищо ги нямате, е така се фърлят и никой не мое ги събере... 30% - планират използването на електрически велосипеди, електрически скутери, както и споделяне на автомобили;46% са готови да преминат от собствения си автомобил към друг вид транспорт, основно градски;70% - ще използват гореописаните робошатъли за 4-8 пътника.
  • #21
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 17 - За съжаление махнаха снимката (ЗАЩО!!!), към която сочеше лнка, койот бях постал. Но на кратко - Коронованта прицеса на Дания - Мери, в зимата, с голямо колело с кошница (вероятно с ел мотор, да мога), кара близнаците Йосфин и Винсент н десткса градина. Така - ако принцесата на Дания може да го прави, може и твоя мързелив *** :)
  • #20
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Еми sorry ( преди 1 година )
    С тия цени ще ги изоставим - да. Х. Форд едно време е казал - колата трябва да е на достъпна цена и да може всеки да си я позволи. Девиза на VW e същия - коли за народа. От тук нататък всичко останало е пълна пародия.
  • #19
    3 rate up comment 1 rate down comment
    pfff ( преди 1 година )
    Да, ще ги изостават и ще се сложат и перка в *** да прави електроенергия от вятъра и шапка със соларен панел!!!! Друг път!!! Само тъпата Еврокомисия си ги мисли тия глупости!