IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Германия разкриха огромна измама с електромобили

Почти 116 000 души са кандидатствали няколко пъти за държавния бонус през 2022 г.

Над 115 хиляди германци са се възползвали от екологичния бонус за електрически автомобили няколко пъти и с това държавата е загубила милиони евро от данъци, сочат данни на Федералната служба за икономика и експортен контрол, съобщи Efahrer.

 

Зареждане на електромобили-2

 

Според информацията 115 376 души са кандидатствали за така наречения екологичен бонус няколко пъти през 2022 г. Общо 472 282 граждани и фирми са искали безвъзмездната помощ, а това означава, че всеки четвърти е прибирал премията за две или повече коли. Предполага се, че причината за това е препродажба на електромобилите след това в чужбина с печалба.

През 2016 г. Германия въведе схема за субсидиране, предназначена да направи тези коли по-достъпни за обикновените хора. И от тогава е похарчила най-малко 4,6 милиарда евро за безвъзмездни помощи.

 

Електромобили-1

 

„Фактът, че частни клиенти купуват две или повече нови коли в рамките на една година, е по-скоро изключение - каза Щефан Брацел, ръководител на Център за автомобилен мениджмънт, пред Welt am Sonntag. - Сред около 116 000 купувачи със сигурност има и такива, които биха използвали модела на препродажба в чужбина.“

Автомобилният експерт оценява данъчните пари, които държавата е загубила през 2022 г., на 380 милиона евро, но според него вероятно сумата е по-голяма.

 

Зареждане на електромобили-3

 

Говорителка на Федералното министерство на икономиката каза, че множеството искания за екологичния бонус не позволяват да се направят никакви заключения относно „дали субсидираните превозни средства са били препродадени след минималния период“.

От 1 януари 2023 г. се прилагат нови правила за екологичния бонус и минималният срок за задържане на електрическите коли след покупката е удвоен и вече е една година. Държавната част от субсидията беше намалена до максимум 4500 евро и напълно премахната за plug-in хибридите.

 

 

0 от 500
  • #40
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Хайл ( преди 10 месеца )
    #36 галин мунчов ганев,ти и тук ли взе да спамиш с тия твои глупости за електричките-НИКОГА НЯМА ДА СЕ НАЛОЖАТ,НАБИЙ СИ ГО В ПЪПЧИВАТА ГЬОСТЕРИЦА
  • #39
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ал ( преди 1 година )
    Ди.вотии
  • #38
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Ал ( преди 1 година )
    До 36мунчо. ***, няма да стане! За производство и на електрокар и на ДВГ - трябва петрол! И количествата са си константа. Но след 50 години ДВГ още може да си върви - виж Ладите.... а за това време електрокара ще е хвърлил 10 комплекта батерии!!! Никога няма да има такава зелена сделка!!!! Това са си.вотии !!!
  • #37
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Тесногръдите скръндзи смятат само колко харчи. Ток, бензин, дизел...маслото не се сменяло и тем подобни. Ама като я остържиш тази батерия отдолу, в БГ това е 100% гарантирано, и като ти кажат - нова батерия 15 хил. евро?! Застраховка? А тя колко ще струва при такъв риск? А след 5 до 8 год като ти издъхне батерииката? Още нямаме толкова дърти електрокари, но скоро идва това време и съчетано с падането на цената на синтетичния бензин - сметките ще се променят. Коня ще се върне пред каруцата.
  • #36
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Мучо ( преди 1 година )
    До Ал35. Скъпи Ал, Явно не ти е по вкуса, но все пак един ден и това, което си написал ще стане! С уважение, Мучо
  • #35
    20 rate up comment 5 rate down comment
    al ( преди 1 година )
    ДВГ щели да изчезнат!!!! Глупости на търкалета!!! Абе вие Мал.оумни ли сте, бе???? Някой виждал ли е ТИР на батерии... Кораб на батерии... Самолет на батерии... Багер на батерии... Танк на батерии............... Боже колко мъка има по света!
  • #34
    11 rate up comment 15 rate down comment
    до 23 ( преди 1 година )
    "ДВГ ще изчезне като каруците." Няма да изчезне съвсем, както не са изчезнали и каруците в БГ. Но ДВГ ще карат само тия, които още карат каруците.
  • #33
    10 rate up comment 1 rate down comment
    До 32 ( преди 1 година )
    След като смяташ че фотоволтаиците не са решения а АЕЦ, ти колко си построил досега? Аз засега само три киловата фотоволтаици и си произвеждам само 20-30% от енергията която ползвам за годината и около 80% от енергията която ползвам през лятото. А ти освен че плямпаш какво ДРУГО правиш по въпроса? Не осъзнаваш ли че като създавам излишък на енергия всъщност бутам цените на тока заедно с всички, които са си инсталирали фотоволтаици и слънчеви системи за топла вода, а и са си изолирали жилищата?
  • #32
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Тесларев е типичен консултант.Знае как трябвало да стане,но не може да го направи и само дрън дрънка.
  • #31
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Архитект Тесларев стана енергетик. Интересно ми е защо още се чудиш за Тесла или батерии за съхранение.На приказки е лесно,но като нямаш пари е невъзможно.