IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Германия разкриха огромна измама с електромобили

Почти 116 000 души са кандидатствали няколко пъти за държавния бонус през 2022 г.

Над 115 хиляди германци са се възползвали от екологичния бонус за електрически автомобили няколко пъти и с това държавата е загубила милиони евро от данъци, сочат данни на Федералната служба за икономика и експортен контрол, съобщи Efahrer.

 

Зареждане на електромобили-2

 

Според информацията 115 376 души са кандидатствали за така наречения екологичен бонус няколко пъти през 2022 г. Общо 472 282 граждани и фирми са искали безвъзмездната помощ, а това означава, че всеки четвърти е прибирал премията за две или повече коли. Предполага се, че причината за това е препродажба на електромобилите след това в чужбина с печалба.

През 2016 г. Германия въведе схема за субсидиране, предназначена да направи тези коли по-достъпни за обикновените хора. И от тогава е похарчила най-малко 4,6 милиарда евро за безвъзмездни помощи.

 

Електромобили-1

 

„Фактът, че частни клиенти купуват две или повече нови коли в рамките на една година, е по-скоро изключение - каза Щефан Брацел, ръководител на Център за автомобилен мениджмънт, пред Welt am Sonntag. - Сред около 116 000 купувачи със сигурност има и такива, които биха използвали модела на препродажба в чужбина.“

Автомобилният експерт оценява данъчните пари, които държавата е загубила през 2022 г., на 380 милиона евро, но според него вероятно сумата е по-голяма.

 

Зареждане на електромобили-3

 

Говорителка на Федералното министерство на икономиката каза, че множеството искания за екологичния бонус не позволяват да се направят никакви заключения относно „дали субсидираните превозни средства са били препродадени след минималния период“.

От 1 януари 2023 г. се прилагат нови правила за екологичния бонус и минималният срок за задържане на електрическите коли след покупката е удвоен и вече е една година. Държавната част от субсидията беше намалена до максимум 4500 евро и напълно премахната за plug-in хибридите.

 

 

0 от 500
  • #30
    5 rate up comment 4 rate down comment
    До 28 ( преди 1 година )
    Очевидно енергетиката ти е твърде далечно понятие, за да осъзнаеш, че последните седмици токът на борсата е много по-евтин отколкото го плащат домакинствата. Особено през деня когато пече слънце и фотоволтаиците работят. Също така цената на тока на борсата се сменя всеки час и се знае каква е за 24 часа напред. Тоест само този който има къде да съхрани евтината енергия ще може да се възползва от нея. А средностатистическия електромобил трябва да зарежда веднъж на 10 дни. Все ще има евтин ток.
  • #29
    6 rate up comment 5 rate down comment
    До Бъпваря ( преди 1 година )
    А на изток се крадче умопомрачиъелно! Затова една Русия с икономика колкото тая на Италия има 10 пъти повече милиардери а заплатите на рашките са като нашите
  • #28
    7 rate up comment 7 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Електрически сектанти, правите си сметката въз основа на днешни цени на енергия в България. Забравяте едно обаче. Следва либерализиране на енергийния пазар, отпадане на подпомагането от държавите. И както тоха в БГ ни е по 20 стотинки, така в един момент ще скочи десетина пъти за домашните потребители. Цената не е предимство при електромобилите, няма и да бъде.
  • #27
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    До 25 архитект Тесларев.Няма форумен теслар,който да има електромобил.
  • #26
    6 rate up comment 2 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Нищо ново в Западната прогнила ***. В Холандия пък поляци се занимават с покупка на къщи на кредит и след това препродажба . В България се краде в големи мащаби, а на Запад се краде в огромни мащаби.Имат строги закони, които позволяват само огромни кражби :) За кокошка няма прошка...
  • #25
    7 rate up comment 3 rate down comment
    До 24 ( преди 1 година )
    Виж какво е написал 23, ще изчезнат като каруците. Каруци все още има. Който не може да си позволи електричка, ще си кара ДВГ-то, докато умре. Тъй като не карам нито ТИР, нито кораб - ме интересуват автомобилите :)
  • #24
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Al ( преди 1 година )
    ДВГ щели да изчезнат!!!! Глупости на търкалета!!! Абе вие Мал.оумни ли сте, бе???? Някой виждал ли е ТИР на батерии... Кораб на батерии... Самолет на батерии... Багер на батерии... Танк на батерии............... Боже колко мъка има по света!
  • #23
    4 rate up comment 18 rate down comment
    Но ( преди 1 година )
    Гроздето е кисело. Ама никой не пита бензиновите хора.. електричките са бъдещето и вече са тук.ДВГ ще изчезне като каруците.
  • #22
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 1 година )
    Не е виновен тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава...
  • #21
    3 rate up comment 13 rate down comment
    До Пропов ( преди 1 година )
    Казваш че ако изкарат бензин на 6 лв и напълно те устройва и в никакъв случай няма да минеш на ток за 50 ст за киловатчас? Например едно хибридче ще ти харчи само 36 лв на 100 км, нищо работа. За какво ти е скъп електромобил, който в най-лошия случай харчи 10 лв на 100 км, а ако зареждаш в контакта 3 лв на 100 км.