IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия улеснява регистрацията на закупен автомобил

Застрахователите вече ще имат право да извършват тази услуга

Независимо дали става въпрос за нова или употребявана кола, регистрацията на превозно средство често се затруднява от различни бюроратични пречки. На най-големия пазар в Европа – този в Германия, процедурата ще бъда значително улеснена, като от септември купувачите на автомобили ще могат да ги регистрират при застрахователя, съобщават медиите н страната.


Германия


Тази нова услуга за застрахователите на моторни превозни средства става възможна благодарение на продължаването на дигитализацията на администрацията в Германия. Тя ще направи покупката на автомобили или неговото пререгистриране заради преместване на собственика на ново място много по-лесно, тъй като ще бъде избегната бюрокрацията.

Всъщност, този метод не е съвсем нов, но досега само физически лица с електронна лична карта можеха да регистрират колите с по интернет. Промяната позволява вече всеки купувач на автомобил за възложи на застрахователна компания онлайн-регистрация на превозното му средство, като това ще става с видео идентификация.

„Вече е възможно днес да сключите автомобилна застраховка от комфорта на дивана си. В бъдеще купувачите на автомобили ще могат да си спестят пътуването до службата за регистрация, без да се налага да използват електронния си документ“, обяснява Йорг Асмусен, управляващ директор на цялата асоциация на германската застрахователна индустрия (GDV).

Тъй като в момента автомобилите се регистрират, само ако имат застраховка „Гражданска отговорност“ (така е и в България), връзката със застрахователя ще означава, че те ще имат такава. И собствениците автоматично ще получават информация, когато застраховката им изтича.

Федералното министерство на транспорта на Германия предполага, че в бъдеще всеки втори автомобил вече няма да се регистрира лично от купувача на автомобила, а от застрахователи на моторни превозни средства или други доставчици на услуги чрез интернет. За новата процедура те имат възможност до септември да обменят данни с Федералната служба за автомобилен транспорт чрез собствен интерфейс.


0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    гоголондон ( преди 11 месеца )
    В Англия е също за урок на нашите в България, ВСИЧКО ПО ПОЩАТА
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Каква е тази Киа на снимката, не ми е познат модел с такава задница?
  • #7
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Вин ( преди 11 месеца )
    Пак да пиша, понеже ми изтриха поста #1, плащане на нотариус къде има при покупката на кола, освен тук?!
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    до Пропов ( преди 11 месеца )
    Остави човека. Може пък да се е случвало. Аз съм имал случай за 5 минути да направя регистрацията, но се е случвало и повече от 3 часа да чакам!
  • #5
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Пропов ( преди 11 месеца )
    #2 Що лъжеш бре?Кви опашки , че и по няколко пъти. В коя Германия живееш ти? Масква и Ленинград не са в Германия. Та сега сериозно. Регистрацията на МПС в Германия е по лесна от която и да е административна услуга в БГ. Записваш си час и за няма и полвин час си готов. Талон, номера - всичко на едно място. Даже имаш право да отидеш до пункта с колата директно както си без номера. Ама първо Застраховката. Правиш я по телефона, онлайн - както ти е кеф. НАП, КАТ, ДАЙ - Дръж няма такива.
  • #4
    10 rate up comment 1 rate down comment
    До 3 ( преди 11 месеца )
    Е кой ти каза, че няма да съществуват задгранични паспорти? А ако си в Европа, няма да има никакъв проблем дори ЕГН е да си кажеш и да кажеш че си българин, за да знаят къде да го въведат. Така или иначе личната ти карта е в европейската система и така или иначе можеш да пътуваш и без задграничен паспорт в европейския съюз. А ако някой те е заличил от системата, нито лична карта нито задграничен паспорт ще ти помогне, защото при проверката ще излязат несъществуващи и ще те приберат.
  • #3
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    1-ви, дай си ЕГН-то на един френски, немски и какъвто решиш полицай, а после чакай да те идентифицира. А колкото за фалшификации, при дигиталните ... може да се окаже че утре не съществуваш.
  • #2
    4 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Това е чудесно решение. Крайно време беше да го направят. Писна ми да ходя в цуласунгщелетата да правя регистрации и да чакам на опашки за номер, после с номера чакам в една зала за обработка на документи, после в друга зала за регистрация, после да платя, после за номера и отиде един ден да се разправям с бюрократи. А и термини няма понякога седмици напред, а служителите са толкова недружелюбни понякога, че ти идва да им забиеш по един в муцуната...
  • #1
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Редно е малко по малко да отпадне и носенето на лични документи и документи на автомобила, както и издаването на каквито и да е документи на хартиен носител и разнасянето им по институции. Днес всеки един катаджия който те спре, може само по регистрационния номер да провери на кой се води този автомобил, дали има застраховка и дали е минал преглед, както и какви нарушения са правени с него. А по ЕГН може да провери как изглеждаш, дали имаш книжка и какви глоби имаш. Как да фалшифицираш документ?