IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Не шофираш в час пик - получаваш пари

Във Франция търсят 5000 доброволци за експеримента

Градските власти във френския град Лил ще опитат нестандартен начин да стимулират шофьорите да не увеличават задръстванията в най-натовареното време. Ще им се плаща по две евро, но с уточнението - не за всеки и не за всякакви пътувания, информира изданието Connexion.


Френска магистрала


Схемата, наречена Ecobonus, има за цел да намали трафика по главните пътища в пиковите часове. За да реализира идеята управата ще наеме 5000 доброволци, които трябва да се регистрират онлайн до 12 май. 

След това одобрените ще трябва да изтеглят специално приложение и да приемат, че то ще ги следва с помощта на GPS на техния смартфон, за да провери дали са променили времето си за шофиране. В експеримента ще се включат и пътни камери.

Експериментът започва през септември и ще продължи девет месеца. Специално е избран най-натоварения период, защото трафикът традиционно намалява през лятото. Шофьорите ще получават две евро, ако не шофират по магистралите A1 Париж-Лил и A23 Valenciennes-Lille в определени часове (7:00 до 9:00 и от 16:30 до 18:30). По-специално магистрала A1 поема 12 000 превозни средства на час в пиковите периоди.

Проектът се ражда на базата на подобна идея, реализирана през 2016 г. в Ротердам (Нидерландия). Там трафикът по магистралите е намалял със 17 процента. Властите в Лил смятат, че дори 6 процента би било добър резултат.

 

 

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И кой ги плаща, тея пари? Ако не са директно взет от джоба на хората, то са "напечатани" и само засилват инфлацията.
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не си караш Теслата и получаваш трафопост за продажба на електроенергия.
  • #2
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Отдавна трябваше да се направи поощрителна, а не наказваща система - чисто психологически работи по-добре. Снимаш нагло паркирал автомобил - получаваш пари. Снимаш пизпреварване през аварийната лента - получаваш пари. Караш 1 година без нарушения - получаваш отстъпка от данъка. Вместо да се плаща на хиляди КАТаджии, същите пари могат да се разпределят между съвестните граджани. И всичко може да се прави с мобилно приложение.
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Похвално е че въобще се мисли по въпроса.