IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Приложение за смартфон ще позволява на шофьорите да се топят един друг

Технологията улеснява заснемането на нарушения на пътя и докладването им на полицията

Пътищата във Великобритания предстои да се превърнат в огромен „Биг брадър“, в който масово шофьорите ще могат да се следят един друг и да се докладват на полицията при установяване на нарушения. Това ще стане с ново приложение за смартфони, които ще бъдат едновременно видеорегистратори и камери за скорост и водачът ще информира за нарушения с натискането на един бутон.

 

phone_on_dashcam

 

Според Британския кралски автомобилен клуб (British Royal Automobile Club - RAC), такава комбинация предстои скоро. Приложението, за което се съобщава, че ще бъде налично във Великобритания от месец май, ще позволи на шофьорите да се докладват директно един друг на полицията с видео доказателства за неща като преминаване на червено, неизползване на мигач, разсеяно шофиране, превишена скорост и др.

Приложението, наречено dashcamUK и създадено от Алексий Афонин, ще бъде достъпно засега само на Острова, където актуални данни показват, че около една четвърт от 33 милиона шофьори в страната имат инсталирани видеорегистратори в автомобила си. Афонин наскоро е имал срещи със Съвета на началниците на националната полиция, за да обсъдят как ще работи системата. Съобщава се, че органите на реда са отворени към идеята за използване на видеоклиповете като доказателство в съда.

 

Dashcam

 

Наличието на устройство, което постоянно записва какво се случва около колата, може да бъде много полезно в случай на инцидент. Автомобилите Tesla, например, имат 8 бордови камери, които сканират непрекъснато и записът се счита за доказателство.

Накратко - видео доказателство за „престъпление“ на пътя може да бъде качено веднага, щом шофьорът, който го е заснел, спре автомобила си, за да го направи безопасно. Според RAC след това кадрите могат да бъдат „предадени на полицията чрез официален видео портал за по-малко от минута“.

Идеята обаче със сигурност отваря цял нов свят на сигнали, които рискуват да бъдат и „хлъзгави“. Хората могат да докладват, например за неправилно паркирани коли или други „по-дребни“ нарушения. Твърде вероятно е броят на сигналите да бъде голям, а след това доказателствата за нарушенията ще трябва да бъдат прегледани. Което е огромна работа, за да се стигне до санкция.

 

 

0 от 500
  • #12
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    #7, това ще доведе до по-голямо напрежение,а наглите ще те премахнат теб от пътя.Бъди уверен в това,защото те винаги са се оправяли и в предната власт и сега и тогава,а ние простолюдието ще духаме таратора без да клатим краставиците.
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Коментар 10 е отговор към 6
  • #10
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това са изключения,но при нас както показва практиката ще се докладва всичко,макар,че ако ти докладваш не се знае дали в следващия момент аз няма да те докладвам или обратното и това ще доведе до високо физическо напрежение.На времето имаше доброволни сътрудници към КАТ и те нарушаваха правилата повече от другите,но колеха и бесеха по пътищата повече от милиционерите.Сега това ще е нещо такова.
  • #9
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    #3,тогава са ги избирали точно такива за да им вършат мръсната работа и да служат като бушони,както САЩ си слага некадърни и *** за ръководители на държави за да могат да им изпълняват заповедите,а не да разсъждават,та не давай западния свят за пример,защото там са *** не разсъждаващи а само консумиращи.
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Аз и сега имам видеорегистратор с джи пи ес функция и ги занемам по пътищата,но това подло нещо като "топене", никога не съм го правил и не мога и да си го помисля да го направя.Така,че всичко зависи от *** в колата,а не от приложенията,то и сега всеки със смартфон ги снима и ги пуска където си иска,сутрин се виждат доста клипове по новините от такива приложения.
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    това би спасило нещата в БГ до голяма степен. Ако чакаме КАТ да хванат нарушители сме в голяма заблуда. И да - не е топене, а начин да се премахнат наглите от пътищата.
  • #6
    9 rate up comment 0 rate down comment
    До 3 ( преди 1 година )
    Да докладваш за безразсъдно шофиране, застрашаващо живота на другите е правене на мръсно, така ли? Интересни ценности имаш.
  • #5
    4 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Добре дошли в новият световен ред! Няма да има нужда от камери, радари и други подобни. оФцете сами ще се топят. За органите ще е идеално. Без средства ще пишат яки глоби и наказания. Ще се отвори идеално поле за изява за мижитурките. Сигурен съм, че някои ще обикалят умишлено улиците, за да заснемат нарушители и да ги топят после. А кво праим, ако записът се манипулира? Сега има такива мощни видеообработващи програми, че могат всичко да ги манипулират и да те изкарат виновен.
  • #4
    3 rate up comment 3 rate down comment
    онзи ( преди 1 година )
    в китай има подобно и държавата плаща малка сума от глобата на този, който е докладвал. и има хора с това изкарват пари карат за някой докато го изнервят и наруши нещо и готово.
  • #3
    4 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ужас. Както навремето при комунизма всички загубеняци и страхливци бяха доносници и сега пак дават власт на комплексарите и лузърите които си нямат друга работа. Наистина света е пълен с хора които изпитват удоволствие като направят мръсно на някой. Да се дава власт на такива хора това е една много сериозна стъпка към пропастта и разпадането на едно общество. Явно тия на запад не знаят историята на комунизма в източна Европа и Русия.