IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Приложение за смартфон ще позволява на шофьорите да се топят един друг

Технологията улеснява заснемането на нарушения на пътя и докладването им на полицията

Пътищата във Великобритания предстои да се превърнат в огромен „Биг брадър“, в който масово шофьорите ще могат да се следят един друг и да се докладват на полицията при установяване на нарушения. Това ще стане с ново приложение за смартфони, които ще бъдат едновременно видеорегистратори и камери за скорост и водачът ще информира за нарушения с натискането на един бутон.

 

phone_on_dashcam

 

Според Британския кралски автомобилен клуб (British Royal Automobile Club - RAC), такава комбинация предстои скоро. Приложението, за което се съобщава, че ще бъде налично във Великобритания от месец май, ще позволи на шофьорите да се докладват директно един друг на полицията с видео доказателства за неща като преминаване на червено, неизползване на мигач, разсеяно шофиране, превишена скорост и др.

Приложението, наречено dashcamUK и създадено от Алексий Афонин, ще бъде достъпно засега само на Острова, където актуални данни показват, че около една четвърт от 33 милиона шофьори в страната имат инсталирани видеорегистратори в автомобила си. Афонин наскоро е имал срещи със Съвета на началниците на националната полиция, за да обсъдят как ще работи системата. Съобщава се, че органите на реда са отворени към идеята за използване на видеоклиповете като доказателство в съда.

 

Dashcam

 

Наличието на устройство, което постоянно записва какво се случва около колата, може да бъде много полезно в случай на инцидент. Автомобилите Tesla, например, имат 8 бордови камери, които сканират непрекъснато и записът се счита за доказателство.

Накратко - видео доказателство за „престъпление“ на пътя може да бъде качено веднага, щом шофьорът, който го е заснел, спре автомобила си, за да го направи безопасно. Според RAC след това кадрите могат да бъдат „предадени на полицията чрез официален видео портал за по-малко от минута“.

Идеята обаче със сигурност отваря цял нов свят на сигнали, които рискуват да бъдат и „хлъзгави“. Хората могат да докладват, например за неправилно паркирани коли или други „по-дребни“ нарушения. Твърде вероятно е броят на сигналите да бъде голям, а след това доказателствата за нарушенията ще трябва да бъдат прегледани. Което е огромна работа, за да се стигне до санкция.

 

 

0 от 500