IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо този характерен елемент при старите автомобили изчезна напълно?

Вентилационните отвори зад страничното стъкло изпълняваха няколко различни функции

Класическите автомобили от 70-те години на миналия век имаха особен чар и част от него бяха много специфични елементи, които не се виждат днес. Един от тези елементи са страничните вентилационни отвори зад задното странично стъкло. За какво бяха нужни и защо изчезнаха напълно?

 

Задни решетки на класически коли

 

През онези години само луксозните автомобили бяха оборудвани с климатик и единственият начин да се регулира температурата в купето е естествената вентилация.

Масови коли като Renault 12, Seat 600, Simca 1200 и други подобни модели разполагаха с такива отвори зад задното странично стъкло, които изпълняваха три много важни функции. Първата - когато не е прекалено горещо те позволяват на хладен въздух да влиза в купето и на горещ въздух да излиза, създавайки циркулация на въздуха, която прави дългите пътувания по-поносими.

 

Задни решетки на класически коли-1

 

Второто предназначение е, че при свалянето на прозореца автомобилът генерира много досадна турбуленция и шум. Дискомфорт, който се смекчава веднага щом се отвори и друг прозорец. Вентилационните отвори служат като допълнителен прозорец, който допринася за регулиране на налягането.

И трето - позволява облекчаване на натиска, който възниква при затваряне на вратите, колкото и това да изглежда второстепенна функция.

 

Задни решетки на класически коли-2

 

По този начин и превръщайки се в необходимост, дизайнерите започват да използват вентилационни отвори като елементи на визията. Правят ги по много различни начини, обикновено в черно и в повечето случаи с хромиран ръб.

Какво се случва днес, защо изчезнаха и вече не са ли необходими? Първо трябва да се отчете наличието на климатик вече във всички съвременни коли.
Второ - всички автомобили все още имат такива отвори, но те вече изглеждат различно. Конструктивно регулирането на налягането в купето е решено от дизайнерите с нови технологии (например гумени клапани, които се отварят и затварят) и не са видими, но отвори за циркулация на въздуха продължава да има.

 

 

0 от 500
  • #8
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не на всички са под задните брони,някой са и в калниците вградени,задните разбира се.А тези отвори,когато не са запушени предотвратяват и изпотяването на страничните стъкла,ако са запушени си като в хамам.
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Allroad 3.0bitdi ( преди 1 година )
    До 6 ,кой ти е гледал под задната броня , важното да се драскат безсмислени статии , да има пълнеж.
  • #6
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Dinoas ( преди 1 година )
    Чета големи глупости и се чудя кой *** може да ги пише. Случайно другарят драскач да има идея какво има под задната броня на всеки един автомобил? Има отдушник от двете страни под бронята... Хайде с здраве
  • #5
    23 rate up comment 4 rate down comment
    От село ( преди 1 година )
    Абе те истинските коли изчезнаха, Вие тука за някакви отвори....
  • #4
    22 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А на мен ми липсват страничните лампи в С-колоните в някои съветски автомобили
  • #3
    9 rate up comment 2 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Как ще са изчезнали тегличите? Абсолютно всяка кола има опция за теглич за ремарке. Просто не всички хора си избират тази опция когато си купуват колата. Всички коли имат и аварийни точки за теглене. При по старите коли са открити халки или куки под броните. При новите на броните има тапи които се вадят и там се завиват халките за аварийно теглене.
  • #2
    2 rate up comment 7 rate down comment
    И други също ( преди 1 година )
    И тегличите изчезнаха
  • #1
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Като искаш ( преди 1 година )
    Да се вентилираш сваляш стъклото исплезваш се и газ