IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо шофьорите купуват лимонена киселина и кислородна вода

Тези препарати правят чудеса с ръждясали детайли от автомобила

Ситуацията на автомобилния пазар в последно време засегна не само превозните средства, но и резервните части за тях. За някои от тях се чака доста време, като вариантът в случая е евтин аналог, който обаче не вдъхва доверие. И използването му може да причини сериозни неприятности.


ремонти


Независимо дали колата е корейска или японска, германска или френска, тя си изисква качествено обслужване. То не е проблем, въпреки че понякога трябва да се чака повече време за прием в сервиз, където да бъде извършено. Не така обаче стоят нещата с оригиналните резервните части, чиято доставка, особено при някои марки и модели, може да се забави с месеци.

Така намирането дори на дребни детайли – като болт, скоба или пружина, например, може да се превърне в истинско мъчение. Вярно е, че има майстори-стругари, които могат да го направят в работилницата си, но и там понякога се налага дълго чакане, а и услугата няма да е никак евтина. Какво остава тогава като вариант пред собственика? Ами, да се опита да възстанови проблемния детайл сам.


ръжда


Трудно е да си представим, че едно ръждясало желязо може да блесне отново. Четка и пясъкоструйка не решават проблема, дори напротив – задълбочават го. Затова трябва да се намери друго средство – просто и евтино. Нещо, което ще ви позволи да възстановите малки крепежни елементи и да ги използвате повторно. И тук на помощ идва опитът, натрупан преди десетилетия, когато резервни части също се намираха много трудно.

За да възстановите всеки ръждясал детайл, независимо дали е болт, гайка, винт, сложна шайба, скоба или нещо друго, достатъчно е да отидете в аптеката и да погледнете в съседния магазин за хранителни стоки. Нужни са ви няколко бутилки кислородна вода и лимонена киселина, които се намиран лесно и са много евтини, така че можете да вземете и повече, за да не се разкарвате отново.


ръжда


Двата препарата се изсипват в съд, който по-късно да бъде изхвърлен и в сместа се потапя ръждясалия детайл. Ефектът не е незабавен, като трябва да се изчака 8-12 часа, за да може химията да свърши работата си и да почисти ръждата. В края на процедурата си струва детайлът да бъде изплакнат, след което може да бъде върнат на мястото му, са преди това трябва да бъде смазан.


0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Drugchek 5000 ( преди 1 година )
    Като се джубуркаш с кислородна вода и дръгчековете не хващат толкова пак зависи де кво що колко а най фобре да друсате халюциногени...гъби ,лсд тия не ги хващат въобще дръгчек 5000
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    electron ( преди 1 година )
    Преобразувателя за ръжда е нож с две остриета, който няма и дръжка. Излезе и беше на мода преди повече от 40 години.. Преобразува ръждата за секунди, като образува красив фосфатен слой, който казват, че подобрява прилепването на боята, но и при най-малката пукнатина при попадане на влага се образува язва по-голяма от черната дупка. Оказа се, че не е подходящ за части работещи във влажна среда.
  • #7
    11 rate up comment 4 rate down comment
    До #4 ( преди 1 година )
    Запознай се малко преди да се присмиваш, защото рискуваш да се присмиват на теб. Фосфорната киселина се използва за преобразувател на ръжда
  • #6
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 1 година )
    Статия подходяща за българския пазар, където средната възраст на автомобилите е 19 години...
  • #5
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Бързашки ( преди 1 година )
    Брао бъ'лгаре юнаци ! Те това е то. Акъл баце !Чух че било добре да се пии бо'за растял чучуро ! Със здраве !
  • #4
    6 rate up comment 16 rate down comment
    Ало, кока колата ( преди 1 година )
    от къде го взе този преобразувател на ръжда (фосфорна киселина). Като пикаеш сигурно режеш ламарина.
  • #3
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Goro ( преди 1 година )
    Ало каменната ера ли е?
  • #2
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    WD спрей върши работа.
  • #1
    18 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    По-лесно е с кока кола. В нея има фосфорна киселина т.е. преобразувател на ръжда.