IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Собственикът вече няма да притежава колата си?

В Европа се обсъждат нови начини на продажба на автомобили

Традиционният бизнес-модел за продажба на автомобили е на път да се промени. Това, което досега беше обичайна практика – клиентът купува колата си от търговеца и тя става негова, се оказва пречки на новите стратегии за екологична устойчивост и опазване на околната среда, твърди консултанската компания Berylls.


покупка на автомобил


Причината е, че сегашният начин на продажби инхибира (забавя или предотвратява) рециклирането на превозните средства, което е част от стратегията на автомобилния производител. Той трябва да представи план, в който е посочен екологичния отпечатък на колата от началото на нейното производство до края на нейния живот, тоест до рециклирането.

В същото време собственикът на автомобила няма как да даде старата си кола на производителя, защото той няма права върху нея. От него обаче се изисква автомобилът да бъде унищожен с минимално въздействие на околната среда. Затова по предложение на „зелените“ в Европа се обсъжда нов модел на продажба, при който автомобилите няма да стават собственост на потребителя, а остават на производителя.

В този случай обаче плащането към производителя трябва да бъде в пълен размер, срещу което той ще осигурява бизнес-модел от типа „Автомобилът като услуга“, категорични са еколозите, които настояват 95% от всички компоненти на превозното средство да бъдат повторно използвани или рециклирани.

Идеята е автомобилната индустрия да намали въглеродния си отпечатък и потреблението на ресурси е една от най-важните неща да постигане на този резултат. Тук ключов е достъпът на автомобилния производител до превозното средство в края на експлоатационния му живот. Без това да бъде осигурено, всички взети решения са безсмислени.

Големият проблем е, че много автомобили, които са изчерпали ресурса си, се изнасят в трети страни и продължават да се използват там до последно, а след това там и се изхвърлят по неекологосъобразни начини.


0 от 500
  • #62
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Георгиев ( преди 1 година )
    Съгласен съм, само с една малка поправка. Управляващата *** в ЕС връща фашизма! Колата ще бъде собственост на милиардерите!
  • #61
    28 rate up comment 0 rate down comment
    ЗеленСки ( преди 1 година )
    Пълна ИЗМАМА е въглеродните емисии. Предтекст е да ни лишат от собственост и да върнат Комунизма , Осъзнайте се хора Лъжат ви с тази Екология и ви карат да правите глупости . Лишават ни от граждански права както с КОВИ истерията. Авторите са едни и същи
  • #60
    4 rate up comment 17 rate down comment
    Ivaka ( преди 1 година )
    Леле в колко неинформиран и невеж народ сме се превърнали. Чета коментарите и ми става жално колко наистина голяма част от народа е неинформиран и невеж за реалността. Живеете си в Вашите си светове. Всеки си има своя истина , вашата не е единствената! Успех и спорен ден на всички!
  • #59
    29 rate up comment 1 rate down comment
    Михаил Михайлов ( преди 1 година )
    Твърдо против всички мерки по зелената сделка пълни измишльотини за наша сметка кой тъпан дава власт на тес лудите тес зелените са едни ентусиасти аматьори без връзка с реалността да си ходят
  • #58
    43 rate up comment 0 rate down comment
    абв потребител ( преди 1 година )
    После ще е недвижимото имущество.,,Няма да притежавате нищо, но ще сте щастливи" Чудя се колко още ще търпим една шепа сатанисти
  • #57
    28 rate up comment 2 rate down comment
    Анна до " МАН Г ( преди 1 година )
    Как добре ни го представяш... Чак в умиление трябва да изпаднем според Вас?! Господи! ... Не разбирате ли, че тук не идва реч за опазване на природата!... Тя - Природата си се уравновесява по СОБСТВЕНИТЕ СИ ЗАКОНИ И НИ НАЙ-МАЛКО ИМА НУЖДА ОТ ВМЕШАТЕЛСТВОТО НА НЯКАКВИ , които си въобразили, че са някакви , че са най- загрижените и най- умните... ВСЪЩНОСТ ТОВА СА ЕДНИ ОТКРОВЕНИ ШАРЛАТАНИ! ДОКАТО ИМИ КОЮ ДА ИМ ИЗПЪЛНЯВА БОЛНИТЕ ИМ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, ТЕ ЩЕ СЕ ЧУВСТВАТ НЕДОСЕГАЕМИ, НО АКО НАРОДИТЕ ИМ СЕ О
  • #56
    31 rate up comment 4 rate down comment
    Анна ( преди 1 година )
    Бой по брюкселските психопати! БОЙ! ТОВА НЕ СА ХОРА, А НЯКАКВИ ИЗЧАДИЯ! КОЙ УМЕН ЧОВЕК, ЩЕ ИЗМИСЛЯ ТОЯ ЛИГИВЩИНА! ...КОНТРОЛ! КОНТРОЛ ИСКАТ ДА НАЛОЖАТ ЧРЕЗ ВСЯКАКВИ НЕНОРМАЛН ПРИЙОМИ! ЧТО ЗА ЗИВОТИИ РАЖДАТ КУХ ТЕ ИМ ЧЕРП?!НАРОДЕТУ ТРЯБВА ДА УНИЩОЖАТ ПРАВИТЕЛСТВАТА, НАЛОЖЕНИ ПО НЯКАКЪВ СТРАНЕН НАЧИН ОТ ТЕЗИ НЕНОРМАЛНИ И ПСиХИЧЕСКИ неразвити БОЛНИ ХОРА! ТРЯБВА ДА ГИ СПРЕМ!
  • #55
    32 rate up comment 4 rate down comment
    хамрун Вадуцки ( преди 1 година )
    Тия от Гретхен бълват повече простотии. Време е за гьостерица. Ама то колите постоянно стават със все по кратък срок на експлоатацията
  • #54
    33 rate up comment 2 rate down comment
    Бивология ( преди 1 година )
    Има едни зелени......ама мухи...те кацат само по ***..и разнасят вирузи....
  • #53
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Шивачът ( преди 1 година )
    Следващият път по-добре е да гласувам за оранжевите, или черните, или за червените!