fallback

ЕС готви ограничения за възрастните шофьори

Водачите над 70 години ще бъдат подложени на специални тестове

Властите в Европейския съюз искат да ограничат издаване на права за шофиране на по-възрастните хора, на които ще им става все по-трудно да заменят изтеклия им сертификат. Сега в отделните държави има различни правила за удължаване на шофьорската книжка, но те ще бъдат уеднаквени.

Явно е, че психологически за много хора е трудно да се откажат от шофирането след определена възраст, защото това им позволява неограничена мобилност. В същото време полицията може да отнеме документа за управление на автомобил, само ако възрастен шофьор започне да се държи опасно на пътя.

Предстоящата директива на ЕС предвижда свидетелствата за управление на автомобили, мотоциклети и други превозни средства да важат само десет години. В Германия обаче документът са дава за срок от 15 години, докато в Белгия и Франция книжката е безсрочна. Сега вече при навършването на 70 години срокът на свидетелството за правоуправление навсякъде ще бъде 5 години.

В същото време шофьорите на тази възраст ще трябва да преминат през пълна медицинска комисия. Вече е съставен подробен списък от заболявания, който заема няколко страници. И при откриването на някое от тях на пенсионера ще му бъде забранено да шофира завинаги.

Освен това проектът включва и специален „тест за годност“, на който ще бъдат подлагани възрастните шофьори. Засега обаче не се уточнява как ще бъде организиран той, като отговорността ще падне върху местни служби. В документа се предвижда и въвеждането на опреснителни курсове.

Предвижда се също така и забрани на хартиените шофьорски книжки. Те ще бъдат заменени от цифрови, които могат да бъдат показвани от шофьора чрез приложение на смартфона си. В момента 40% от нарушенията на пътя остават ненаказани поради липсата на единна общоевропейска база данни на водачите. Цифровизацията на документите трябва напълно да реши проблема. Така глоба, издадена във Франция, ще може да бъде наложена веднага на шофьор в България.

fallback
  • #88
    адвокат ( преди 1 година )
    Странно. Акцентира се върху проблем с възрастните , а в практиката ми преобладават изключително ПТП с водачи и неправоспособни на възраст 18 - 30 години - може би 95% от тежките ПТП-та са от тази възрастова категория - младежи , вилнеещи по нощите с безумни скорости, пияни , дрогирани
  • #87
    Elitar ( преди 1 година )
    Факт е, че ПТП-та са привилегия на шофьори под пенсионна възраст. Но решението съвсем не е безмислено и глупаво. Защото един възрастен човек над 70-75 годишна възраст при цялото ми уважение, но и да има цялото желание на планетата при една екстремна ситуация няма да може да отреагира така както би отреагирал по- млад човек. Както и да се залъгваме всяко живо същество се амортизира с годинките. И се появяват здравословни проблеми които не са били наяве до една определена възраст.
  • #86
    Сс ( преди 1 година )
    Нали и ти ще станеш на 50....тогава *** ..каква песен ще пееш !!!
  • #85
    анонимен ( преди 1 година )
    Съгласен съм с този закон но той трябва да се въведе и за много младежи защото много от тях не знаят колко голяма отговорност е да си шофьор
  • #84
    анонимен ( преди 1 година )
    Да го вкарат по скоро този закон че много дъртаци по пътя пречат и са опасност на останалите водачи на пътя някои от тях едвам виждат а шофират други на ограничения от 90 той шофира с 60/70 км/ч . Даже трябва да е от 50/60 години не 70 !!!
  • #83
    анонимен ( преди 1 година )
    Много повече катастрофи правят младите. Дрогирани пияни нахакани! Възрастните са научени на ред и дисциплина! Аман от простотии те на ЕС!
  • #82
    Ох на дедо ( преди 1 година )
    Моя съсед е на 90г.и има кола и кара без да се страхува, спазва правилата повече от нас.Това решение за книжките и възрастовата граница е пълна глупост.Който може да кара,който не ще се вози.
  • #81
    анонимен ( преди 1 година )
    Бай дън - на колко е ? Той може да управлява цяла държаваА един човек на неговата възраст не може да управлява една кола?Много сте се объркали.
  • #80
    Хр. Христов ( преди 1 година )
    Поредната простотия и хайли демократична идея на гейовете от ЕС! Къде ни набутаха, Боже мили!
  • #79
    Елена Александрова ( преди 1 година )
    Възрастта не е определяща вижте възрастовата структура на катастрофите останалото е дискриминация след медицински преглед всеки възрастен може да шофирс
fallback
Последни