IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen напуска Европа и отива в САЩ

Концернът се отказа от проекта за завод за батерии на Стария континент

Най-големият европейски производител Volkswagen спря строителния проект за завода за производство на батерии в Европа, а причината са финансови стимулите, обещани от американските власти за чуждестранните инвеститори.


Volkswagen


Според Financial Times, ръководството на концерна все още очаква информация от властите в ЕС какво ще получи в замяна на построяването на завод за батерии в Източна Европа. Офертата от САЩ вече е известна – обезщетения и финансови облекчения в размер на около 10 млрд долара. Освен това, в Щатите нещата могат да се случат значително по-бързо, отколкото на Стария континента.

Докато беше начело на VW Group вече бившият изпълнителен директор Херберт Дийс имаше план за изграждане на 6 Гигафабрики в Европа. Вместо това обаче концернът се насочва към САЩ, където беше приет закон на намаляване на инфлацията улеснява значително подобни проекти.

Това беше признато и от финансовият директор на германската група – Арно Артлиц, според когото новият американски закон предлага „много изкусителни стимули“. Преди Volkswagen и лидерът в производството на електрически превозни средства – Tesla, също обяви, че ще съсредоточи развитието на електрическите батерии и тяхното производство в САЩ, а не в Европа.


0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    До 3тия: С пожелателно мислене няма да стане :) Нито има достатъчно ресурси, нито достатъчно пари да се изгради толкова мащабна инфраструктура за съхранението на ВЕИ нито пък то може да покрие 100% от нуждите, които през следващите 20 години се очаква да нараснат с още 40%. Нямаш и технологията. наличните са неприложими. А и честно не може да "произвеждаш" средно 2-3 часа дневно и да покриваш всички нужди... да не говорим, че икономически модела е неработещ!
  • #5
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Европа след като тотално уби цялата си електронна индустрия, последния гигант беше Филипс лека му пръст сега брутално самоубива златната си кокошчица автомобилостроенето. Нищо Китай идва! Ще изтрезнеете!
  • #4
    10 rate up comment 1 rate down comment
    VAYK ( преди 1 година )
    Там ще ги посрещнат с отворени ръце, както някога с дизелгейт :))))
  • #3
    5 rate up comment 21 rate down comment
    До първия ( преди 1 година )
    Това е правилния начин. Както виждаш субсидиите си свършиха работата и токът от ВЕИ вече е най-евтиния начин за производство. Сега остана само една част от пъзела за да се нареди - съхранението на тази енергия, защото нейното производство е евтино и сигурно, но не е постоянно. Не можеш да си произведеш енергията точно когато ти е необходима, а трябва да я съхраниш когато я има, за да я ползваш когато ти потрябва. Скоро и съхранението ще е по-евтино от производство от въглища и АЕЦ, без субсидии
  • #2
    28 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Какво заглавие само, ще докарате сърдечен удар на половин Перник бре!
  • #1
    18 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това била пазарната икономика, яко субсидии защото всички фирми са на загуба, пък после се смеем на сом-времето, когато АПК-то се поддържаше благодарение на ангарията на ученици, войници и работещи.