IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen напуска Европа и отива в САЩ

Концернът се отказа от проекта за завод за батерии на Стария континент

Най-големият европейски производител Volkswagen спря строителния проект за завода за производство на батерии в Европа, а причината са финансови стимулите, обещани от американските власти за чуждестранните инвеститори.


Volkswagen


Според Financial Times, ръководството на концерна все още очаква информация от властите в ЕС какво ще получи в замяна на построяването на завод за батерии в Източна Европа. Офертата от САЩ вече е известна – обезщетения и финансови облекчения в размер на около 10 млрд долара. Освен това, в Щатите нещата могат да се случат значително по-бързо, отколкото на Стария континента.

Докато беше начело на VW Group вече бившият изпълнителен директор Херберт Дийс имаше план за изграждане на 6 Гигафабрики в Европа. Вместо това обаче концернът се насочва към САЩ, където беше приет закон на намаляване на инфлацията улеснява значително подобни проекти.

Това беше признато и от финансовият директор на германската група – Арно Артлиц, според когото новият американски закон предлага „много изкусителни стимули“. Преди Volkswagen и лидерът в производството на електрически превозни средства – Tesla, също обяви, че ще съсредоточи развитието на електрическите батерии и тяхното производство в САЩ, а не в Европа.


0 от 500
  • #26
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Ама как така?! ( преди 1 година )
    Ама вие верно ли? Изнасяли се от Европа...нямало да строят гига фабрики тук а там...не са много свързани двете прогнози , все още....и като не правят батериики тука няма да продават и голове в Европа а в Америка хахаааа....това е готино - копи-пейст и отдолу кре-те-ните се спукват от коментари...
  • #25
    11 rate up comment 2 rate down comment
    еУроидиот ( преди 1 година )
    То не бяха Зелени сделки затваряне на АЕЦ и ТЕЦ забрани за нормални автомобили Ковид карантини санкции срещу Русия откази от руски газ и нефт война срещу Русия...Яжте бълхи зелени мухи и х.ле.барки сега !
  • #24
    9 rate up comment 2 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    #22 чаралела-чаралела нека лафят хората като си нямат работа. Железофосфатна ThunderSky Winston LiFeYPO4 сме я давали на пълно късо. Само се издува и дотам. Китайските тесли са с такива.
  • #23
    7 rate up comment 1 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    Късата клечка, Фауве. Сан Андреaс, Йелоyстоун, расови размирици.. Фамилиите видяха океана от лава отдолу и си изкараха производствата от там. Вас ви вълнуват само пари, а мисъл колко на изгубена немска овчарка.
  • #22
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До 21 ( преди 1 година )
    Първо пиши така че да ти се разбира. Кои батерии се палят? Натриевите ли? Досега не съм чул някой да е успял? Дай източника да се информирам може и да си прав. Пък ако успееш да запалиш някоя литиево йонна батерия като я залееш с вода, вероятно и нобелова награда ще получиш. А електромобилите ще станат по-евтини от ДВГ след 2025 година. Не е сигурно дали електромобилите ще поевтинеят или ДВГ ще поскъпнат или и двете заедно, но крайния резултат ще е този.
  • #21
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 15 , ате хич не водят до самозапалване и до взривяване,те сигурно ги палят с вестник по клиповете в нета. Стига си писал простотии "теоритико-непрактик".Ако всичко бе толкова евтино както го казваш то тролейките щяха да са поне 2 пъти по-евтини от тези с двг,а това не се наблюдава и не се вижда поне в оброзимо бъдеще,като материалите за напрвата на тези батерии и чипове се взамат от ограничен брой страни които в момента са ви врагове.А мрежата не съм видял да я сменят с нова щом е толкоз евти
  • #20
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 3 де индустриализацията на тъпата и просат европа върви с пълна сила,като СрАЩ си постигнаха тяхното,слаба и подчинена на пълно на тях европа.За това я пиша и с малка буква,защото не задслужава никакво уважение.
  • #19
    6 rate up comment 2 rate down comment
    До 15 ( преди 1 година )
    И трето най-важно, никой не прави батерии от чист литий или натрий, а от техните соли, които при досег с вода не водят до химическа реакция. Ако не вярваш можеш да пробваш в домашни условия с най-известната натриева сол - готварската сол с която си солиш храната. Все пак си сложи очилата преди да залееш с вода, готварската сол известна като натриев хлорид, за да не се окажеш прав и да вземе да се взриви, да изгубим такъв гений като тебе!
  • #18
    5 rate up comment 7 rate down comment
    До 15 ( преди 1 година )
    По-добре теоретик с известен практически опит отколкото *** като тебе. Като за начало 95% от материалите на батериите към момента се рециклират за повторна употреба в производство на батерии, като предвид цената на суровините това е най-евтиният начин за добиване, понеже материалите вече са рафинирани до необходимата за производство на батерии чистота. А като второ 100% от лития се рециклира, като остават нерециклирани само силиконовите уплътнители на батериите
  • #17
    24 rate up comment 2 rate down comment
    Аз ( преди 1 година )
    Европа уверено върви към дъното с нейните компетентни и силно НЕзависими от САЩ управници. Но аз съм спокоен поне оръжие на украйна доставихме, а и санкции на Русия сме наложили, всичко е точно защото снощи правих кекс ...кекс .. кекс :)