IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Крадците на автомобили стават все по-брутални

Изрязването на дупки в каросерията е заради бърз за достъп до окабеляването

Съвременните технологии имат своите предимства, но това понякога именно те улесняват хора с престъпни намерения. Само преди дни ви съобщихме за опит за кражба на скъп SUV от луксозен квартал на София, при който колата – Range Rover, пострада сериозно, след като част от вратата беше изрязана, за да може крадците да получат достъп до кабелите на компютърната система.


крадец


В случая опитът за кражба се отказа неуспешен, но се оказва, че подобни атаки, най-вече срещу коли от висок клас, зачестяват по цял свят. При тях се цели получаване на достъп до мрежовата шина на контролера на превозното средство, известна като CAN шина.

По принцип това е обикновена двупроводна мрежа, която се свързва с различните компютърни системи в превозното средство. Ако хакер има директен достъп до тези кабели, той може ефективно да проникне във всички системи, включително аларми и имобилайзери, да не говорим за ключалките на вратите и модерните системи за запалване.


Range Rover крадци


Защо крадците просто не счупят прозореца, за да проникнат в колата? Рискът в случая е активирането на аларма и ако имобилайзерът е активен, автомобилът няма как да бъде подкаран. Разбира се, прорязването на дупка в метала не винаги може да бъде тихо, но крадците са улеснени от производителите, които използват алуминий и композити за каросерията. Те също така поставят катализаторите на сравнително достъпно място в автомобила, като кражбите на този детайли достигнаха огромни размери в последно време.

Според Кен Тиндъл, главен директор на компанията Canis Automotive Labs, ако добре информиран крадец знае как да получи достъп до CAN шината, времето за отмъкване на автомобила намалява до няколко минути. Той е категоричен, че някои модели автомобили са изостанали с близо 10 години със защитата си, което ги прави лесно уязвими за подобни атаки.


0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    когато счупиш прозореца ще се активира алармата а когато режеш ламарината няма?
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Специално за този случай от снимката, въпросните крадци са си "играли" 2 часа през нощта. Представяте ли си за каква наглост става дума?
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Ицо ( преди 1 година )
    И аз съм и приготвил капан.Всеки рано или късно си намира майстора.
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Киро ( преди 1 година )
    Аз съм приготвил ловджийската пушка,нека дойдат....
  • #2
    16 rate up comment 9 rate down comment
    Бай Х ( преди 1 година )
    Купил кола за 200 бона,а не купил гараж !!! Това е България бе,хора ! Тука е анархия,като в русия,държава няма, институциите не работят, а Кучкарите от МВР са комбина с крадците !!!Това е пРезидентската республика на *** *** !
  • #1
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Крадлива измет ( преди 1 година )
    И ако го хвана на място....гаранция, че до края на жалкия си живот няма да може да използва ръцете си за нищо, напълно сакат ще остане.