IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ново средство против кражба гарантира 100% защита

Броят на отмъкнатите автомобили се е увеличил драстично през 2022 година

Системата за разпознаване на лица, която се използва различни сфери по цял свят, намери неочаквано приложение в автомобилната индустрия. Дигиталният панел, съвместна разработка на компаниите Continental и Trinamix идентифицира водача и предпазва автомобила от кражба.


лицево разпознаване


Технологията се основава на биометрично разпознаване на лицето на водача. Любопитното е, че новата функция може да се използва и за извършване на цифрови плащания. Това може да стане и през дисплея на автомобила. Например, „лицето“ може да плати паркинг, гориво или да направи покупка в приложението на даден магазин.

Интересното е, че системата разпознава човешка кожа, предотвратявайки например измамното използване на снимки или реалистични 3D-маски на законния собственик на автомобила. Освен това вградената камера се използва за надеждно наблюдение на вниманието на водача и предупреждение за умора от шофирането. Камерата е интегрирана в дисплея и е невидима за водача.

В същото време стана ясно, че кражбите на коли са увеличи драстично в последно време, като това се дължи на новите техники, използвани от престъпниците. През 2020 и 2021 г. беше отчетено огромно намаление на кражбите, като това се дължеше на пандемията от Covid-19. Като цяло броят на тези престъпления започна да пада още през 2016 г., но за 2020 е отчетен ръст с около 10%, твърди Auto Plus.


крадец


Цифрите се променят във възходяща посока, защото използвани от крадците техники са се променили драстично. Разбиването на ключалки и паленето с кабели все още се използват, но при при най-новите модели електронното хакване е по-ефективно и по-бързо, като някои крадци се нуждаят само от четиридесет секунди, за да постигнат целта си.

Според информацията, 70% от кражбите на коли в Европа станат с използването на електронни системи, вариращи от заглушаване на сигнала, който дистанционно блокира автоматичното затваряне на вратите, или обратното - усилвател на сигнала, който улавя радиовълни от ключа или картата на превозното средство и след това ги възпроизвежда до кутия, която крадецът използва, за да завладее колата.

Статистиката сочи, че във Франция, например, най-крадените коли са Toyota RAV4 и Lexus NX, като за тяхното отмъкване се използва хакерски комплект, който се разпространява между престъпниците. След двата японски модела се нарежда Audi A3, изпреварвайки Lexus UX и Renault Megane. Само 41% от откраднатите превозни средства са открити през 2022 г. Разликата между различните модели по този показател е огромна, като варира от 8 до 88%.


0 от 500
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Al ( преди 1 година )
    И ако не се обръсна една седмица ко праим ?
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 11 - И даже не си арбзрал, какво иска да ти каже човекът.
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 11 - Ихииии! Айде пак "долният" филмар се вкара във филмите. Какво? Отива 4 очвека, да ти крадътт колата, вадят истолеит и прочие? Че и ми викаш, да се моля? Ти не си наред, бе момче!
  • #12
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Макс ( преди 1 година )
    Моята кола е от 1994 година. Моля се някой да я открадне за да взема застраховката, ама няма навити.
  • #11
    6 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Не винаги цената и охраната решават проблема. Ако решат ще ти откраднат автомобила заедно с физическата охрана (борчето което си оставил в автомобила да го пази) . Моли се да не решат да ти откраднат нещо, защото спасение няма.
  • #10
    12 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    100%защита е непостижима! В която и да е сфера! Физическа сигурност, информационна сигурност - няма значение. Сигурността е баланс между цена на решението и цена на охранявания актив.
  • #9
    5 rate up comment 5 rate down comment
    I'm-ДртiйУАЙТBO ( преди 1 година )
    ...бира се, наш-ваш Пешо леко позабрави да спомене и да изтъкне НЕдвусмисления ФАКт, че въпросното лицево разпознаване /като при Ай-фоните и смартфоните/ вече точно от близо година е внедрено и действа в последните два модела на водещия епиkYpeйски премиум-бранд GENESiS и то си работи безотказно. Доколкото знам и помня въпросната опция може да бъде разширявана до максимално 3 водачи на колата.
  • #8
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Аз да ви обадя ( преди 1 година )
    Лъжат ви, никой не се интересува от сигурността на колата, а от система с която лесно да заплащате актуализации на допълнителни функции, както и метод с който да се следи дали този зад волана е платил за да ги използва. Ако се оставиш колата на познат веднага отпада ъпгрейда от +100коня, няма отопление на седалките, автопилота спира да работи, музиката от Интернет-приложенията е недостъпна....
  • #7
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Биг Брадър в колата. Браво!
  • #6
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Няма 100% защита! Стига лъгахте хората! Решат ли да ти откраднат колата, каквито и системи да сложат пак ще намерят начин. Абе щом хакери влизат в сърварите на Пентагона където сигурността е най-голяма за какво говорим някаква кола да ти откраднат. Хакват ти системата в колата и си готов. Могат по снимка и холограма да направят или пък да се изработи силиконова маска с твоя образ. Има специални 3Д плотери, които го правят само по една ваша снимка за отрицателно време.