IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В даркнет се появиха обяви за хакване на „умни“ автомобили

Цената на „услугата“ варира според региона, в който се намира колата

Нов тип хакване на автомобили, оборудвани с интелигенти системи за защита и помощ на шофьора, набира все по-голяма популярност с „сенчестия“ сегмент на интернет, наричан даркнет. В публикуваните обяви се предлага дистанционно хакване на превозното средство, кражба на данни от бордовия компютър и премахване на механични части, съобщава Autonet.


хакер


Хакерите предлагат услугите си в различни региони на света, като цените им варират от от 650 до 1500 долара в зависимост от мястото, на което се намира превозното средство. Само през декември експерти са открили 12 такива реклами, публикувани на платформата, след като преди това не е имало нито една.

Счита се, че причината за това е затрудненията с производство, което води не само до забавяне на доставките на нови автомобили, но и да липса на резервни части. Повечето подобни „оферти“ са насочени не към обикновените шофьори, а към собствениците на по-малки автосервизи, които използват крадени части в работата си.

Експертите смятат, че през 2023 г. броят на кражбите на автомобили или на части от тях ще расте. Новите коли стават все по-скъпи и съответно по-недостъпни за повече хора, цените на резервните части също скачат и това увеличава възможностите за продажби на черния пазар.


0 от 500
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    до TSLA - абе бая народ в Париж, Китай, Щатите не са живи да разкажат колко са сигурни тия хидравлични спирачки и механична рейка като зацикли софтуера!!! И ако обичаш да не ми казваш къде да ходя и какво да правя! Нито съм се притеснил, че някой баш мен ще хакне!Щото МЕН да хакнат за щастие е невъзможно!Достъчно акъл имам да се грижа за себе си!Проблема е, че много зомбита като теб също са по пътищата!Но пък баш ти на електричка няма да се качиш в този живот!Та поне от теб не се тревожа!
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    ятеслатаятеслара ( преди 1 година )
    на теслата и една крушка на фара не можеш да си смениш сам!
  • #2
    2 rate up comment 6 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    Теслата е с хидравлични спирачки и механична рейка. Можеш да си засилиш кофата в училищната дъска. Първо никой не се е засилил точно тебе да те хаква. Второ, ако те е шубе, не ходиш в гората. Дърпаш мрежата и offline.
  • #1
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    А не бе! От кога го разправям на мъскзомбитата дето много се гордеят, че тесла "решавала" всички проблеми на колите си "по въздуха"!!! Ако един има достъп до колата ти от дистанция, и друг може да го има!!! Единия да ти прати ъпдейт за батерията, другия да те прати с 200 в насрещната стена!!