IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хакери сринаха Garmin, искат 10 млн. долара откуп

Засегнати са не само собственици на фитнес гривни и автомобилни навигации, но и самолетни пилоти

Гигантът в областта на GPS системите Garmin е жертва на хакери, които блокират повечето му услуги, искайки 10 милиона долара откуп, съобщава изданието BleepingComputer. Вече два дни много от навитационните функции на уредите на компанията не работят.
 
 
Garmin

  
 
Проблемът засяга много широк кръг от клиенти - от притежателите на фитнес гривни, които не записват постиженията им, до самолетни пилоти, които не са в състояние да зареждат планове за полет. Не работят също и комуникационните канали на компанията, така че разстроените клиенти не могат да се обърнат към фирмата за помощ.
 
 
Garmin

 
 
Служители на Garmin разкриват пред BleepingComputer, че компанията е обект на атака от WastedLocker, една от най-прочутите разновидности на т. нар. ransomware - злонамерен софтуер, целящ получаване на откуп. Кадри от вътрешната система показват множество "похитени" файлове, към всеки от които е прикрепена бележка, изискваща плащане. Според източниците на изданието откупът е фиксиран на 10 милиона долара.

Част от текущите проблеми са причинени от собствените IT специалисти на Garmin, които са изключили колкото е възможно повече компютри в мрежата на фирмата, за да забавят разпространението на вируса. По непотвърдена информация вчера са прекратили работа и фабриките на компанията в Тайван.
  
  
Garmin

Компанията до момента не отговаря на въпроси на журналисти - донякъде разбираемо, защото телефоните и мейлите й не работят


Макар проблемите да не засягат всички клиенти на Garmin, данни на DownDetector сочат небивал ръст на отказаните логове в системите й. Самолетни пилоти пък се оплакаха пред ZDNet, че не са в състояние да зареждат полетни планове в навигационните системи на машините си. Самата компания се задоволи само да съобщи, че изпитва моменти затруднения, които "засягат също нашите кол-центрове, затова понастоящем не сме в състояние да получаваме обаждания, електронни писма или чатове".

 
 

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 3 години )
    Те гармин и без това са си бъгави, а съпорта и отношението към клиентите е като бели към черни от преди гражданската война. Едно време се кълнях в тях но след като лично изпитах съпорта и отношението им към клиент който си плаща, а не да пиратства бих дори помогнал да бъдат сринати.
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Bat Gad ( преди 3 години )
    Може да са поръчани от хуавей. те нали си купиха томом а гуглето не може да се хакне
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    none ( преди 3 години )
    IT-то на Garmin очевидно е съкращение от Indian Technology ;)). Лошото е че не е само тяхното ...