IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-скъпият VW Beetle отново се продава

Автомобилът е произведен през 1964 г. и никога не е регистриран

Преди 4 години един американец опитва да продаде екземпляр от емблематичния VW Beetle за 1 милион долара! И тази цена е определена след задълбочено проучване, включително пътуване до Германия и музея на завода на VW. Но толкова много пари за най-скъпия германски бръмбар тогава никой не прежалва.

 

the-greatest-survivor-vw-beetle

 

Сега, същата кола отново е обявена за продан, но вече за „скромните“ 290 000 долара. И ако бъдат платени, въпросният Beetle пак би се окичил с титлата най-скъп на планетата.

Какво е специалното на този автомобил от над 21 милиона VW Beetles, който също така претендира и за най-добре оцелял, ако не се смятат експонатите в музеи? Неговата история, най-вече.

 

the-greatest-survivor-vw-beetle-2

 

През 1964 г. някой си американец на име Руди Зварич го купува за 1756 долара, като доплаща за комплект гуми с бял кант и интериор от червена кожа 65 долара. Той вече има Beetle от 1957 г. и решава да купи друг. За всеки случай, ако основната машина се повреди. Но тя не се разваля и затова по-новият Beetle не е използван никога.

Единственият път, когато излиза на пътя, е през 1966 г., за да бъде преместен от един гараж в друг. А това е така, защото след като купува колата, Зварич по тъмно я доставя в гаража на негов приятел. И защото е без лиценз, регистрация, застраховка или каквото и да е друго разрешително за използване на обществени пътища, автомобилът пътува по тъмно. След две години собственикът мести колата при себе си, като резервният Beetle изминава 22 мили (35 км). И там остава до смъртта на Руди Зварич през 2014 г.

 

the-greatest-survivor-vw-beetle-13

 

Впоследствие колата е наследена от негов племенник, който решава да я продаде и определя цената от 1 милион. Иначе Volkswagen Beetle е „нормален“ - оборудван е с оригиналния 1,2-литров двигател с мощност 40 к.с. с. и 4-степенна механична скоростна кутия, теглото е 726 кг, максималната скорост е 115 км/ч и харчи 8,8 л/100 км. В момента на километража показва 23 мили (37 км).

Но пък някои части все още не са монтирани и са в оригиналните си кутии за доставка - огледала, капачки, чистачки на предното стъкло и какво ли още не. Естествено, цялата оригинална документация също е запазена.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

 

0 от 500