IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Швеция тестват технология за безкрайна автономност

Разработката е базирана на принцип от коли-играчки през 50-те години (ВИДЕО)

Шведски консорциум разработи система, подобна на безжичното зареждане за електрически превозни средства, но вдъхновена от популярните Scalextric. Целта е да се постигне постоянно презареждане и следователно безкрайна автономност. Scalextric е марка състезателни комплекти слот коли – метални мини автомобили-играчки, които се появяват за първи път в края на 50-те години.

 

Scalextric1

 

Безжичното зареждане на движещи се електрически превозни средства се разработва отдавна и на много места по света от различни държави и компании и се очаква да стане по-разпространено в близко бъдеще.

В Швеция проектът Elonroad е разгърнат в градовете Лунд и Мариестад. В допълнение различни университети и изследователски центрове също проучват и разработват технологии за безжично зареждане както по време на движение, така и на места като обществени паркинги, където автомобилите могат да се зареждат автоматично, докато са неподвижни.

 

Безжично зареждане в Швеция

 

Инициативата на консорциума EVolutionRoad следва път, подобен на този на безжичното зареждане, но не съвсем. EVolutionRoad е проект, възложен от Шведската транспортна администрация за изграждане на пионерска тестова и демонстрационна площ с уникалната електрическа пътна система на Elonroad в град Лунд.

Целта е да се допринесе за увеличаване на знанията за електрическите магистрали като част от бъдещата транспортна система без изкопаеми горива. Всъщност това е електрически път с наземна система за захранване, тестван в градска среда с градски автобус и други превозни средства.

 

Безжично зареждане в Швеция-1

 

Идеята се фокусира върху създаването на електрифицирани участъци по пътищата, което да позволи постоянно зареждане на електромобилите и безкрайната им автономност. Това решение, макар и все още в експериментална фаза, може да се превърне в привлекателна алтернатива, особено за тези, които се нуждаят от дълги пътувания и бързо зареждане.

Проектът Elonroad е кръстен на Илон Мъск – изпълнителния директор на Tesla, и е разпространен в различни участъци от шведските градове Лунд и Мариестад, където са поставени дълги метри метални ленти върху редуващи се участъци от пътя.

 

 

 

 

Тези ленти са електрифицирани и генерират електричество само, когато към тях е свързан автомобил. За да могат колите да зареждат батерията, те трябва да имат монтирана система от сгъваеми релси, които свързват превозното средство с електрифицираните ленти. Следователно зареждането не е безжично.

Шведските инженери гарантират, че батерията се презарежда по-бързо, отколкото консумира превозното средство, което би позволило безкрайна автономия. При вече направените тестове са получени презареждания до 300 кВт, което демонстрира ефективността на системата.

Що се отнася до разходите за зареждане, проектът Elonroad включва система за плащане, базирана на облачни сървъри, която идентифицира автомобила, регистрира енергията, която презарежда и го зарежда автоматично.

 

 

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Нпрхнр ( преди 1 година )
    Аз пък мога да им предложа на швеците как да направят системата още по-ефективна. Значи на земята слагат едно или две дебели железа, които хем ще водят колата, хем ще служат за "земя". После, отгоре им трябва само една жица, по която да върви фазата. Така колите хем ще могат да са автономни, хем ще могат постоянно да ги зареждат.
  • #6
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До 2,3 и 4 ( преди 1 година )
    Толкова сте далече от истината, че няма накъде. Ако ще слагат квоти на автомобилите, какво значение има с какво задвижване са? Какво им пречи да сложат квоти на сегашните автомобили? А за разлика от газът, дизелът и бензина, които могат да ви спрат по всяко време и няма как да карате дизеловия или бензиновия автомобил с някакво друго гориво, ток може да се прави и от бензин и от дизел, както и от водород, метан, пропан бутан, , етанол, слънце, вятър, въглища, атом и вода и още десетки начини
  • #5
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Ал ( преди 1 година )
    Пак измишльотини с некфи електрокари. Скоро ще цъфнат налъмите...
  • #4
    15 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не ви трябват коли. Планът е за в бъдеще да не притежавате нищо, да живеете във мета вселената, да ядете насекоми и червеи.
  • #3
    17 rate up comment 5 rate down comment
    ПланЪт ( преди 1 година )
    1. Забраняват колите с ДВГ. 2. Подмамват стадото да си накупи фалшиви ел. коли играчки. 3. Въвеждат квоти за ел колите и ограничават производството им поради обективни причини. Липса на ел енергия, липса не ресурси и др. Всичко е измислено много отдавна. Целта е отново да станете крепостни селяни.
  • #2
    16 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Сипвайте нафта, бензин и газ и се наслаждавайте на свободата докато можете! Електрическите играчки са началото на края! Инженерите са наясно че нищо няма да стане и до никъде няма с стигнем с тия играчки. Нито са екологични нито са ефективни. Но целта на политиците е друга! Целта е да ви вкарат в кошарата. Да няма истински коли за да могат да ви контролират по лесно. После ще сложат едни квоти и ще ми карата кола на кукуво лято! Без значение дали имате пари или не.
  • #1
    16 rate up comment 4 rate down comment
    abc ( преди 1 година )
    И ако по пътя е навалял сняг и ми зережда дедoвия....