IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова атака срещу шофьорите - идват радари с термокамери

Тестове се правят във Франция, целта е да се засича броя на хората в автомобила

Усъвършенстван вид радар с термична камера, който разпознава колко пътници има в автомобила, скоро ще бъде инсталиран по френските пътища. Защо броят на пътниците има значение?

 

Нов вид терморадар

 

Над 80 процента от автомобилите се движат само с шофьор - число, което се смята, че може да бъде значително намалено с новите термични радари. И става въпрос за контрол на нов тип „престъпление“ – движение по ленти, предназначени за градски транспорт и споделено пътуване, в които важи ограничение за движение на автомобили само с един човек.

Пътни ленти за споделено пътуване не са новост – още през 2018 г. беше отворена такава на границата между Швейцария и Франция близо до Женева. Целта е намаляване на трафика и съкращаване на времето за пътуване, а лентата свързва граничния пункт между двете държави и бе първата подобна в Европа. Важи за коли, в които има минимум двама пътници, дължината е 10 км, разделени поравно в Швейцария и Франция.

 

Нов вид терморадар-lyon-radar

 

В момента този експеримент се прави в Лион и околностите му, но френските власти заявяват, че тестването ще приключи до края на годината и след това се предвижда прилагането и на други места.

Според местни медии новата камера, дори и през затъмнени стъкла, може да засече всички възрастни в автомобила, независимо дали са на предните или задните седалки. Децата не подлежат на фиксиране. При нарушение камерата прави снимка на регистрационния номер на автомобила и изпраща сигнал до централния офис.

 

Нов вид терморадар-2

 

Досега шофьорите получават само напомняне за нарушението на правилата с показване на номера, като се смята, че голяма част от тях не знаят какво означава знакът за обозначение на ограничението за автомобил само с един човек в него. А и радарите не са одобрени официално.

През следващите няколко месеца пътния контрол ще бъде по-малко снизходителен. Все още не е обявена дата от властите в Лион за пускането в експлоатация на термичните радари. Но след официциализирането им, ще следва глоба от 135 евро.

 

Нов вид терморадар-1

 

Новите радари ще бъдат одобрени от държавата, когато допустимата им грешка е по-малка от 4%. С тази репресивна мярка френските власти се надяват да направят по-ефективни лентите, запазени за споделено пътуване, автобуси и автомобили с ниски емисии на CO2.

Освен край Лион, където такъв радар има от 2020 г. и е обозначен със знаци, вече са инсталирани и на други места. Като в района на Нант, например, където се предвиждат такива ленти да бъдат обособени до 2027 или 2028 г.

 

 

0 от 500
  • #15
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Infiray thermal imag ( преди 1 година )
    Термокамерите не виждат през стъкло, те възприемат температурата на самото стъкло , защото реализират изображението на база разликата в температурите на съседните обекти!
  • #14
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Koko ( преди 1 година )
    Добре и не добре
  • #13
    20 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ще плачете за бай Тошо, ще.... Така е, Прекрасният нов свят на Хъксли малко по малко става реалност.
  • #12
    18 rate up comment 6 rate down comment
    Баба Ви ( преди 1 година )
    ИдиотизмътНяма граници и е много заразен и модерен
  • #11
    7 rate up comment 2 rate down comment
    vbghj ( преди 1 година )
    Четирима ловци, тръгнали на лов с джип незаконно ли е? За един прЕател питам?
  • #10
    26 rate up comment 6 rate down comment
    Xxx ( преди 1 година )
    Хаха ама трябва да се засича и дали ще са и с мъде и колко ще са да знае дали са чифт и тек
  • #9
    57 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Добре дошли в новият световен ред. Все повече и повече правила, наказания, изисквания, следене и шпиониране ще има. Елекромобилите не са налагани така агресивно заради екологията, а за да бъдете следени и контролирани. Тогава няма да има нужда от камери, радари и какво ли не. Всичко е в колата и всичко се записва и се праща в сървърите. Жалко е, че повечето са оФце и не го разбират, а когато го разберат ще е късно.
  • #8
    50 rate up comment 9 rate down comment
    dedal ( преди 1 година )
    Аз като ви казвам, че скоро ще е задължително когато шофирате да си го държите в левия крачол не ми вярвате.Ще започнат да проверяват с техническо средство попип и ако не го напипат в ляво АКТ
  • #7
    30 rate up comment 27 rate down comment
    СМОГ ( преди 1 година )
    Мдаа, carpool lane е отдааавна в Щатите. Не може 2 тона желязо и 200 000 тона отрова само за един зaдник.
  • #6
    57 rate up comment 6 rate down comment
    Абв ( преди 1 година )
    И..,...си простотията,от ден на ден по лошо,ще измислят на велосипед по трима за икономия и екология,а дето се гърмят по света и всичко се замърсява там всичко е окей