IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нови радари влизат в битката с шума от автомобили и мотоциклети

Апаратите „Медуза“ записват звук и видео с нарушителите

Електрическите превозни средства настъпват все повече, но докато не превземат напълно автопарка, ще продължи и борбата с шума от автомобилите и мотоциклетите. Този проблем не е от най-значимите на индустрията, но в големите градове с натоварен трафик го има.

 

radares-medusa-2858655

 

Битката с моторния шум в някои западни държави се води не от вчера, но в Испания вече тестват нови радари „Медуза“, съобщава Аutopista. Това са шумомери, подготвени да идентифицират и санкционират както автомобили, така и мотоциклети, които превишават прага на децибелите, разрешен от закона, които са обикновено в резултат на някаква модификация или повреда в изпускателната система.

Радарите получават това име, защото външният им вид напомня на морското животно с кръгло контролно ядро и четири крака, които в действителност са всеки от микрофоните, които измерват шума. Измервателните уреди имат 360º камера, която заснема автомобила или мотоциклета на нарушителя. Микрофоните, които измерват децибелите, сканират звуци до 10 пъти в секунда.

От няколко месеца такива радари работят в Париж и 13 други френски града. Според френското министерство на вътрешните работи един мотоциклет, който надвишава допустимите акустични граници посред нощта, може да събуди 10 000 души.


radares-medusa-2858653


Според анализи, извършени от Европейската агенция по околна среда (EEA), 20% от населението на Европа, малко над 100 милиона души, е изложено на нива на шум, по-високи от допустимото, което в крайна сметка е вредно за здравето. Глобата във Франция е 135 евро за превозно средство, на което шумът надвишава 90 децибела. В случая с Испания, Барселона е първата провинция, която започна да тества този нов тип шумов радар. Засега ще работят неопределен период в тестов режим без санкции.

Световната здравна организация (СЗО) установява, че всички шумове, които надвишават 55 децибела (dB) през деня или 50 dB през нощта, са замърсители. 50 dB е нивото на шума, достигнато от група хора, които водят нормален разговор. Натоварен път може да достигне 90 dB.

 

 

0 от 500
  • #7
    6 rate up comment 1 rate down comment
    От село ( преди 1 година )
    А тия с дискотеките в багажника, кой ще ги глобява?
  • #6
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Аз ( преди 1 година )
    А дано и в БГ, ама надали. В големите градове на всяка права улица еженощно има редовни *** с премахнати гърнета движещи се с график като градския транспорт. Това им е начина да се друсат. Мен пък ме кефи колата ми с изправни гърнета да ускорява безшумно и рязко до 60 в градски условия.
  • #5
    17 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако някой си мисли, че се прави заради шум дълбоко се лъже. Просто поредната касичка... за пълнене на общинския бюджет.
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    X ( преди 1 година )
    Да забранят akrapovic!
  • #3
    14 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Големите камионите и моторите правят шум. Но съвременните автомобилни двигатели почти не се чуват. На практика при нормално каране почти няма разлика в шума между електрически автомобил и такъв с двг. Основния шум и при двете идва от гумите и въздушното съпротивление.
  • #2
    18 rate up comment 0 rate down comment
    112 ( преди 1 година )
    То да са само превозните средства, ами има всякакви "умници" които крякат вечер и събуждат всички наоколо.
  • #1
    27 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 1 година )
    Може ли едно такова и пред нас? Ама да налага глоби ефективно! Пълно е с пърдeлници - вечер особено са буквално през няколко секунди и не се търпи, а дограмата ми е хубава ;)