IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Светофарите получават четвърта светлина

Белият цвят ще бъде предназначен за автономните автомобили

Въпреки отличните постижение на изкуствения интелект в търсенето на живот в космоса, успехът му в ежедневието не е толкова впечатляващ. Пример може да се даде с внедряването по пътищата на т.нар. самоуправляващи се автомобили, които така и не успяват да навлезат в живота ни и все още не могат да спасят градовете от задръствания и шофьорите от преразход на гориво.


светофар


За частично преодоляване на тези фактори учените от Университета на Северна Каролина предлагат на властите по света да одобрят и въведат в експлоатация четварта светлина на светофарите, която ще е само за безпилотни превозни средства. Според информацията на New Atlas, тази светлина трябва да е бяла .

Концепцията за четвъртия сигнал беше обявена за първи път още преди три години - през 2020-а. Учените обясняват, че съществуващите цветове ще запазят значенията си, а бялото ще означава „следвайте движението напред“ или иначе казано трябва да тръгнете, ако колата пред вас се движи, или да спрете, ако стои на място.


светофар


Това предложение се основава на идеята, че самоуправляващите се коли могат да комуникират помежду си и могат да разпределят реда на трафика по-ефективно, а останалите коли с водачи ще трябва да се съобразяват с тях, следвайки ги. Така, според учените, задръстванията ще намалеят драстично.

С помощта на моделиране експертите установяват, че колкото повече автомобили без водачи са на пътя, толкова повече се намалява времето на престой на кръстовището, а при наличие на бял сигнал това намаляване на времето става още по-значително. Схемата обаче ще проработи, каво ако автономните коли са над 30% от всички движещи се.


0 от 500
  • #10
    29 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Да, ама резултата е само в симулирани тестове. В реални живот кой бърза, кой си бърка в носа, кой говори по телефона... Те сега при три цвята сегашните шофьори не могат често да разберат кой цвят за какво е, камо ли ако станат с един повече. А дали колите вземат по-добро решение - да, в идеалния свят, в който всичко е предвидено. И сега се случва я някое автономно такси да спре насред пътя, я някоя Тесла в най-лявата лента... можеш ли позна как ще се движи автомобила?!
  • #9
    19 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    В момента нито една от автономиите разработки - Тесла, Уеймо, Круз и др. - не предлагат директна комуникация между автомобилите. Всъщност в индустрията се шири мнение, че създаването на подобна технология е твърде трудно и никой не инвестира в нея, поне засега.
  • #8
    12 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Няма как колата да е автономна, ако сляпо следва някаква бяла светлина.
  • #7
    25 rate up comment 10 rate down comment
    Браво ( преди 1 година )
    Вече светофар и за меките китки!
  • #6
    38 rate up comment 2 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 1 година )
    Явно съм т(ъ)п, щом не виждам никакъв смисъл в тая бяла светлина...Означава, че трябва да спреш, ако автомобила пред теб е спрял и да го следваш, когато се движи. А, червено и зелено какво ще значат!?
  • #5
    33 rate up comment 2 rate down comment
    ъъъм ( преди 1 година )
    и на трамвая му светва светофара и всички AI коли се подреждат зад него по релсите и тръгват зомбирани, залепени за него.
  • #4
    17 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Най-накрая ще свети за заспалите, гримиращи се кокони докато посинее
  • #3
    19 rate up comment 3 rate down comment
    До първия ( преди 1 година )
    Очевидно нищо не си разбрал от статията. Бялата светлина не е за автономните автомобили, а за шофьорите и им казва да следват автономните автомобили. Доколко това ще проработи самият аз имам съмнения. Но пък ако всички ползват навигация дори в родните си градове, задръстванията намаляват драстично. Говоря от личен опит. Както вазе така и google maps следят трафика в реално време и препоръчват най-бързия маршрут, понякога по съвсем неизвестни за мен улици. Е някой път е греда, но ...
  • #2
    20 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ти явно не шофираш много често, сутрин към големите градове движението е много натоварено и неравномерно, защото всеки гледа да пререди този пред него и си мисли че ако шофира със 150 ще стигне първи. Истината е че ако всички спазват дистанция от 50м и скорост от 70 км/ч трафика ще бъде плавен и ще стигнем по бързо и спокойно. С автономните коли това ще е постижимо
  • #1
    23 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Абсолютна тъпотия. Като не могат да ги направят да разпознават стандартните светлини на светофара значи изобщо не трябва да ги пускат по пътищата! И какво общо има трафика с автономните коли? Какво значи "ще намалят трафика"? Това е пълна глупост. Колите ще обикалят по дълги маршрути и ще стоят по дълго време на пътя. Може намалят трафика само ако направят пътищата с повече ленти. Или пък колите да почнат да летят. хаха. Може и просто да забранят колите. Тогава няма да има никакъв трафик.